Град Мъглиж празнува 50 години

Под мотото „50 години град Мъглиж“ започна ежегодният международен пленер, който ще продължи до 1 септември и ще завърши с изложба. Първа проява в афиша за честването на 50 години от обявяването на Мъглиж за град.

Художници от седем страни пристигнаха за Осмия международен пленер. В него се включиха Гайне Доброволска от Москва, Русия, Корнелия Марган, Русия, Олга Ерен, Казахстан, Надежда Крайряк, Молдова, Стоян Съргойчев от Канада и Светлин Стоев. За първи път в пленера участват и четирима художници от Турция – сюреалистът Есин Кючюктатил и фоторепортерът на южната ни съседка за „Нешънъл джиографик“ Ердал Есин Кючюктатил, както и майсторът на абстрактното изкуство Дойчин Онташ.

Тук отново е и режисьорът Максим Генчев, който е сред най-колоритните участници в пленера, организиран от Община Мъглиж и местното сдружение „Творецъ“.

Програмата за честването продължава на 29 август с официален старт на празниците, тържествена сесия, участие на прабългарска школа „Багатур“, прожекции на филми и заря.

На 30 август предстои футболен двубой и рок фест, както и много забавления за малчуганите. В съботния ден се открива „Базар за българското“ – представяне на Мъглиж. Ще бъдат организирани народни борби, а рок фест за поредна година ще събере почитателите на твърдата музика в полите на Стара планина.

В празничния 1 септември Старозагорски митрополит Киприан ще открие новата църковна година в храм „Успение на Света Богородица“, след което ще бъде отслужен тържествен водосвет пред сградата на общината.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram