Гори кино „България“ (снимки)

Пожар пламна в сградата на бившето кино „България“ в центъра на Казанлък. Огнеборци и полицаи са на мястото. Сигналът за пламъците е подаден малко след 15:15 часа.

Движението на автомобили по ул.“Шипченска епопея“ е преустановено.

Към момента няма данни за пострадали хора. Сградата е необитаема и се руши от години. Бившето кино е частна собственост от края на 90-те години.

Пожарникарите се опитват да предотвратят прехвърлянето на огъня към съседните сгради, които са жилищни. В партера на киното се намират магазин и склад.

Първоначалната версия за причините за пожара е човешка небрежност. В изоставеното здание наскоро са се настанили клошари, според живеещи в района, и е твърде вероятно те да са предизвикали инцидента.

Емблематичното за казанлъчани кино „България“ е построено през 1942 г. от братя Кърпачеви. То е третият киносалон, открит в Казанлък поради нарасналия интерес на публиката. За откриването му, обаче, е имало изискване – жителите на града да наброяват над 22 000 души. Именно с тази цел братя Кърпачеви агитират жители от околните села да се запишат за жители на града.

През 1967 г. се открива специално лятно кино до сегашната сграда на някогашното кино „България“. Това кино просъществува до 1990 г.

След новината за пожара казанлъчани масово коментират в социалните мрежи, че е възможно той да е умишлен, тъй като мястото му е апетитно и привлекателно за предприемачески интереси.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram