Глобиха ислямския пансион в Крън, нямал лиценз за социални услуги

7 000 лева глоба ще трябва да плати Ибрахим Зафер, председател на Сдружение с нестопанска цел „За подпомагане и култура“, базирано в Крън и известно повече като мюсюлманския приют в града. В школата от години живеят деца, предимно на българомохамедани от Родопите и се обучават в ислямската религия.

Санкцията е по решение на Старозагорският административен съд и е заради липсата на лиценз за предоставяне на социални услуги. Когато няма такова разрешително, издадено от председателя на Държавната Агенция за закрила на детето /ДАЗД/, нарушението се наказва с глоба или имуществена санкция от 2500 до 10 000 лв., според чл.45 от Закона за закрила на детето.

Проверка на ДАЗД в периода 15.09.2013-10.12.2014 год. показала, че СНЦ „За подпомагане и култура“ фактически е предоставяло социална услуга – резидентен тип, без да има издаден лиценз от Председателя ДАЗД.

Решението е от 25 февруари и е окончателно.

Според изявления на управителя на Зафер пред медии, пансионът в Крън се издържа единствено и само от дарения – от дарители от чужбина и България. Историята на мюсюлманския приют датира от 2004 г., оттогава досега дейността му явно се осъществява на ръба на няколко закона, тъй като съдебните дела не са едно и две. Имаше и период преди две години, когато децата бяха изведени принудително от пансиона.

На снимката: Пансионът в Крън, снимка: „Старозагорски новини“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram