Георги Кадиев: Шансът за кабинет е не повече от процент, при това с третия мандат

Шансът да се състави правителство след тези избори е не повече от 1%, смята депутатът Георги Кадиев, който е част от лявата коалиция в 46-тото Народно събрание.

По думите му проблемът е в липсата на комуникация между партиите, а единствената възможност за редовен кабинет е в рамките на третия мандат, който според него трябва да бъде споделен между БСП, Демократична България и „Изправи се!Мутри вън!“. 

Идеята на председателя на „Нормална държава“ е да бъде съставено правителство с няколко ясни приоритета, което да управлява страната най-много година, след което да има нови парламентарни избори.

„Проблемът не са личностите, включително и Николай Василев. Проблемът е в липсата на какъвто и да е диалог между политическите партии. Нежеланието на „Има такъв народ” да разговарят. Дори и да разговарят с ДБ и ИМВ, общият брой гласове става 108 – пак има трябва някой. Или ние или ДПС, или ГЕРБ”, обясни Кадиев.

Затова според него мандатът ще мине през ГЕРБ и ще стигне до третия.

„Да съставиш правителство не е да пльоснеш едно правителство на масата и да кажеш който го харесва, да гласува за него. Да съставиш правителство е нещо като уреден брак – трябва да отидеш, да предложиш нещо, да поискаш подкрепа, да намериш някакъв компромис”, напомни Георги Кадиев.

Запитан съзнателна провокация или неопитност ни поднася с поведението си „Има такъв народ” той отговори: „Не мисля, че е неопитност. Мисля, че е съвсем умишлено поведение от тяхна страна – антипартийно, антиполитическо и с цел разбиване на политическата система”.

„Хората не харесват политическата система такава каквато е и въпросът е дали да я ремонтираме или да я взривим. Аз смятам, че трябва да я ремонтираме – те смятат, че трябва да я взривят”, посочи още той.

Източник: Дарик

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram