Георги Гьоков: Състоянието на здравеопазването в България е катастрофално

„Надали с този бюджет на НЗОК българите ще бъдат лекувани по добре и ще станат по здрави. Състоянието на здравеопазването в България е катастрофално, системата работи неефективно и е силно бюрократизирана, а корупцията е много висока.

Не се осигурява реален и равен достъп до качествено здравеопазване на поне една трета от българите. А в този бюджет липсват политики за подобряване на това катастрофално състояние. Здравеопазването не е приоритет за управляващите.”, написа в социалната мрежа народният представител Георги Гьоков от Старозагорски регион минути след приемането на проекта на бюджета на НЗОК за 2016г. Срещу текстовете се обявиха депутатите от БСП – Лява България.

 

Ето какво заяви зам.-председателят на социалната комисия и член на  ПК по здравеопазване Георги Гьоков от парламентарната трибуна:

Състоянието на здравеопазването е катастрофално – системата работи неефективно и е силно бюрократизирана, а корупцията е много висока. Не се осигурява реален и равен достъп до качествено здравеопазване на почти една трета от българите. Това ще го потвърди всеки непредубеден български гражданин.

Анализирайки внимателно Бюджета на здравната каса (НЗОК) за 2016 година, аз виждам бюджет на статуквото, в който липсват каквито и да било политики, които да водят до подобряване на това катастрофално състояние. Установявам, че едва ли здравеопазването е приоритет за управляващите, според този бюджет.

И ако вносителите твърдят обратното и здравеопазването им е приоритет, аз ще определя това като цинично.

В бюджета по скоро виждам политики, които силно влошават функциите на здравеопазването и нанасят обществени щети, отколкото решения на проблемите в здравеопазването. Затова твърдя, че този Бюджет  не отстоява добра социална стратегия, а по-скоро обратното.

Бюджетът бе публикуван достатъчно късно (разбира се заради изборите, но в нарушение на закона и бюджетните традиции) и по този начин ловко бе избегнато сериозното обществено обсъждане и основателните критики и възможността да бъде съобразен с обществените нагласи и очаквания.

С този Бюджет и коментара по него, се прави опит за внушение на българите за следното: първо – че парите за здравеопазване ще бъдат повече; второ – че реформите в здравеопазването продължават и трето – че здравеопазването е приоритет за управляващите.

3,6 милиарда лева са за здравеопазване или това е около 4% от БВП, при средно за ЕС 7.3 процента.

А когато една страна повишава стандарта си, както твърдите вие управляващите, че се случва при Вашето управление, трябва  държавните разходи да нарастват особено в сферите на образованието и здравеопазването. С други думи, по-високият относителен дял на публичните разходи, като процентно отношение към БВП в тези сфери е гарант за подобряване на благосъстоянието на нацията в отделната държава. Но тук този подход го няма.

По прости сметки – около 500 лева, или това са 250 евро, се пада на човек, на година за здравеопазване, за разлика от останалите в ЕС където, за страни като Чехия, Словакия и Словения (все страни от нашата черга) средствата са 1000 – 1200 евро. Това води до несъразмерно високи частни разходи за хората, които са здравно осигурени – почти 50%, при средно за ЕС под 28 %. Веднъж плащат здравни осигуровки и втори път – плащат от джоба си за здраве. Това няколко пъти ни го напомня в докладите си и Световната банка.

Остават и лимитите за болнична и извънболнична помощ. Отново ще важи принципа, колкото повече работиш, толкова повече задължения ще трупаш, а ЗК ще ти е длъжник. Особено за държавните и общински болници.

И още нещо: какво става ако имаш заболяване от основния пакет, но лимита е изчерпан – болницата те връща и понася санкции или те лекува и задлъжнява – друга алтернатива няма.

И ако за основния пакет има лимит, то защо въобще има разделяне на заболяванията на основен и допълнителен пакет, щом (за всичко ще има лимити). Т.е. всички ще чакат или всички ще плащат допълнително.

А това, че с този бюджет реформата в здравеопазването продължава звучи направо заплашително, особено след приетите два основни закона – този за здравното осигуряване и за лечебните заведения, които са обжалвани от опозицията в Конституционния съд и се надявам да има развръзка в най-скоро време.

И в тази връзка, в този бюджет не виждам разчети за разходите по т.нар. от Вас основни и допълнителни пакети. Сигурно пак трябва да чакаме да видим визията ви за това разпределение. Ама ни омръзна вече да чакаме. И на народа му омръзна! То не бяха, пакети, то не беше комплексно обслужване, лични карти, то не бяха отпечатъци. Все чудеса, но резултати – никакви.

Не вярвам да се намери българин да твърди, че за една година ваше управление  – здравеопазването е мръднало и сантиметър напред. Дори по лошо – върви надолу!

Още от самото начало Вие се опитвате да овладеете НЗОК, една организация която управлява публични средства. Административно – не успяхте. Противопоставихме Ви се всички – и опозиция, и част от управляващите, и медицинското съсловие, и пациентските организации, и работодателските организации и синдикатите. Но Вие не си вземате поука и пак превръщате Здравната каса в зависима институция, в едно подразделение на Министерство на финансите и на Министерство на здравеопазването.

Още нещо – с този бюджет правите разпределение на разходите по РЗОК, а не по медицински дейности. Грешно! – това освен всички други негативи ще доведе и до регионализация на медицински дейности, а от там и до регионализация на лекари и пациенти. А това е грубо нарушение на принципа за свободен избор на лечение (на лекар и на лечебно заведение) заложен в ЗЗО (чл. 4). Познайте кого ще ощети най много това – естествено малките населени места, където и без това е затруднен достъпа до лечение.

А като черешка на тортата е, че с преходните и заключителни разпоредби, по стара българска бюджетна традиция, се правят съществени промени в наскоро приетия ЗЗО. Казвам съществени, защото са 27 на брой. Каквито и да са мотивите за това, то е недопустимо, най- малкото, защото само преди два три месеца се занимавахме с този закон и с много напъни успяхте да го приемете. Какво се промени за тия три месеца?

Всичко това, а и още много други неща, ме карат да гласувам твърдо против предложения проект за Бюджет на НЗОК за 2016 година.

Така гласува и Парламентарната група на БСП лява България!

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram