В щатския Департамент имало сигнали за религиозна нетърпимост в Казанлък

В Казанлък има регистрирани поругавания на сгради  на религиозни общности, пише в доклада на Държавния департамент на САЩ за религиозните свободи по света. 

Като  цяло в България се спазват религиозните свободи, се отчита в доклада за 2013 година, публикуван на сайта на Департамента.

Отбелязва се обаче, че членове на някои малцинствени религиозни групи изразяват загриженост от липсата на активна намеса на властите за предотвратяване на обществена нетърпимост и се посочва, че продължава да има сигнали за нетолерантност от страна на службите за сигурност и местните власти.

Дискриминацията, тормозът и общата публична нетърпимост към някои религиозни групи остават проблем, е записано в доклада.

Според данните на Държавния департамент 76 процента от българското население се определят като православни християни, мюсюлманите са втората по големина религиозна група, която възлиза на около 10 процента от населението, а католиците, арменските християни, евреите, протестантите евангелисти, групата „Свидетели на Йехова“, мормоните и други религиозни групи заедно имат дял от около 2 процента. В България има 126 регистрирани религиозни групи. Някои от тях са географски  концентрирани, се казва в документа.

„Свидетели на Йехова“ и мюсюлмански общности продължават да  докладват за проблеми при получаването на разрешителни за строеж на нови молитвени домове и джамии“, посочва американският доклад. Цитират се конкретни примери за действия и бездействия на местни власти в гр. Гоце Делчев, Кюстендил и София.

„Редица малки политически партии споменават религията в противоречиви изказвания по политически въпроси“, отбелязва още  докладът на Държавния департамент и посочва като конкретни примери изказване на депутата Магдалена Ташева (ПП Атака) и протестите, организирани от ВМРО пред съда в Пазарджик.

Докладът заключава, че отношенията между религиозните групи в България като цяло остават толерантни и сътруднически, макар че дискриминацията, тормозът и обществената нетърпимост към някои религиозни групи продължават да бъдат проблем. В тази връзка се цитират случаи на тормоз над мормони в Бургас, Плевен и Стара Загора от млади мъже и оплакването на „Свидетели на Йехова“, че публикации в медиите представят по некоректен начин техните дейности и вярвания. Отбелязват се сигнали за поругаване и вандализъм на сгради на „Свидетели на Йехова“, евреи и мормони във Варна, Шумен и Казанлък, както и използването на антисемитски изображения в разпространени в София плакати срещу провеждането на гей парад.

/БТА/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram