В Розариума: Мултимедиен арт фест показва чудесата на Долината

Петима автори  ще  покажат  в неделя вечер в парк Розариум на Казанлък своите визуални  разработки  в рамките на тазгодишния Арт Фест Мултимедия, който закрива Празниците в Долината на тракийските царе – 2018. Фестивалът, който се открива в 20.30 часа, се провежда за пети път. Първото му издание е през 2012 година в рамките на спечелен от Община Казанлък евро проект „Докоснати от древността“. Под това име арт фестът се реализира и тази година от Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства, съвместно с Община Казанлък. Участниците в събитието са казанлъчани. Някои от тях вече живеят и работят извън родния си град, други продължават творческия си път, именно тук.

Ярослав Ковачев и Тихомир Стоянов са екип, който ценителите на жанра познават. Отлично познати в творческите среди на града, са и техните бащи. Ярослав прохожда във фотографията и видео заснимането още в младежките си години, под наставничеството на баща си, майсторът на камерата Тодор Ковачев. Младият Ковачев се учи от баща си, двамата работят заедно и в местната телевизия.

По-късно Ярослав създава Студио „Спотлайт“ /“Spotlight“/, което издава  и собствена оригинална продукция.  По-късно в екипа се включва и Тихомир Стоянов. Неговият интерес  към визуалните изкуства, също е провокиран от професията на баща му – известният журналист от Града на розите, Веселин Стоянов. Тихомир трупа опит в местни и регионални телевизии. Двамата с Ярослав в съавторство случват богата палитра от визуални продукти като музикални клипове, документални филми,  възстановки на обичаи.

Обединени от стремежа да уловят различния  поглед към наглед, добре познатите ни и близки неща, Ярослав Ковачев и Тихомир Стоянов, посягат към настоящия проект, за да разкажат една история под името „Забравени“.

Димитър Димитров, другият участник във фестивала, открива фотографията още 14-годишен през семейния фотоапарат „Смяна“.  Първите му кадри запечатват домашния любимец, чийто образ Димитър откопира едва след година. Заинтригуван е от чудото – „Изкуство на светлината“. Ражда се и  страстта към подобряване на майсторството, към набавяне на модерно оборудване за снимане. По-късно работата му, свързана с търговията, провокира усъвършенстването при снимането на различните видове продукти, които рекламира.  Живее в София и в Лондон. Преместването му в Кипър открива нови светове на красотата, Димитър Димитров започва да снима безспир. Фотографията го събира и с неговата съпруга. Тя му подарява калъф за подводно снимане, което отваря нови предизвикателства пред Димитър. Пътуват по света и снимат заедно.  Кипър, Москва, Владивосток, Египет, рифовете на Червено море…, но повече от всичко – Долината на розите и тракийските владетели….Тук се завръща всеки месец. Хобито се развива в стремеж към професионално усъвършенстване – нови фотоапарати, обективи, филтри, екшън камера и дрон. Снима всичко, но предпочита  портретна и макро фотография.

Участието му в Арт фест Мултимедия е заради обичта към родната Долина. Откривана и преоткривана в обектива на Димитър Димитров,  Долината розите и тракийските владетели все повече го привлича, все повече разкрива пред него своите исторически богатства и ненаситната за окото и сърцето природна красота.

Илиян Мичев също е от Казанлък.  След завършване на образованието си у нас,  заминава за няколко години в Лондон. Интересът му към фотографията възниква именно във Великобритания. Започва да снима активно след като завършва специализиран професионален курс във „Фотографи институт“ – Лондон. От 2014 години отново е в България. Продължава да работи и живее в родния си град. Занимава се професионално с фотография. Снима хората и красотата на природата на Долина на розите и тракийските царе. С особена обич неговият обектив докосва и запечатва образите на децата на Казанлък.

Празниците на Казанлък са ежегодно на фокус пред фото окото на Илиян Мичев. Той е участник във фото пленера „В Долината на розите“ през 2017 година, участник в изложбата „Благословената Долина“ -2015 година.  Изкушен от тайните и хубостта на Казанлък и околностите, Илиян с неприкрито удоволствие се впуска и в творческото предизвикателство на Арт фест Мултимедия „Докоснати от Древността“ за пръв път през 2013 година. В настоящото издание на Арт фест Мултимедия, Мичев представя един твърде различен подход към историята, настоящето и бъдещето на Долината на тракийските царе, през ракурса на нейните уникални  културни   ценности.

Единствената дама в новото издание на Арт Фест Мултимедия, е Любомира Касабова .  Завършила е „Режисура на монтажа“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград през 2016 г. в класа на доц. д-р Клавдия Камбурова. Интересът към фотографията и филмовото изкуство, у Любомира пламва още през ученическите години, когато тя е част от уникалния творческия клуб в Казанлък, воден от писателя – журналист, драматург, сценарист и режисьор, Румен Сомов. Клубът на Румен  – „Юнайтед Авангард Артист“ е запомнящо се за Казанлък и страната творческо явление. То дава  плодове с професионалната реализация на вече няколко свои възпитаници в областта на визуалните и сценичните изкуства. Сред тя е и Любомира,  която още в ученическите си години,  участва във всички филмови проекти, реализирани от клуба  в различните  жанрове и стилове на киното и театъра.  Работи в София.

Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства – Казанлък

 

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram