В П.баня: кметът търси превозвач, съветът-отговори

Превозвачите се страхуват и отказват възлагане на услугата, старейшините обвиняват кмета в неспряване с транспортната криза. 

 

В парализирания трафик на община Павел баня учениците се превозват до училищата с автобуси, осигурени от администрацията. „Превозът е осигурен и за ученици, които нямат право на безплатно пътуване. Осигурили сме и пристигането навреме на работа на общински служители и учители. Предоставяме и индивидуален превоз през последните два дни и на жители на общината, които са поискали-петима души са заявили това“, обясни пред общинските съветници от Павел баня  зам.кметът Йорданка Енева.

На извънредно заседание на старейшините по повод транспортната криза бяха търсени отговори от кмета Станимир Радевски и неговия екип какво се предприема, за да бъде преодоляна ситуацията. “Изчакваме процедурния срок по решението на областния управител за пряко възлагане на транспортната услуга, който е седемдневен. Но през това време спасяваме ситуацията и сме готови да пуснем автобуси „случаен превоз”, които да обслужват линиите, макар и не по пълния график, преди изтичането на срока за пряко възлагане, тъй като е допуснато предварително изпълнение“, уточни Радевски. „И в момента събираме информация за причинените вреди, заради неизпълнението на договора от превозвача „Автобусни превози“ ЕООД, за да търсим отговорността после”, поясниха от екипа на кмета.

„Въздейства се върху превозвачите от района да не сключват договор с Общината. Преговаряме и се молим се на транспортните фирми да не ни отказват“, заяви още Йорданка Енева. Имало и съмнения, че някой заплашва таксиметровите шофьори да не работят на територията на общината. Такситата изчезнали от града. Твърденията са на база на анализ на случващото се, признаха от администрацията Оттам не отрекоха, че външни фактори се опитват да извиват ръцете им и да дискредитират общинското ръководство.

На извънредната сесия основно бе търсена информация защо по селата жителите не са уведомени за транспортния проблем, защо се бави разрешението на кризата, има ли разминаване между сведенията, предоставени на областния управител и на Общинския съвет.

До 30 септември „Автобусни превози“ ЕООД е издало карти за пътуване на ученици и учители от община Павел баня, потвърди пред Пресс тв Иса Бесоолу. Общинският съветник от ДПС е и собственик на фирмата-превозвач, изпълнявала по договор до 16 септември транспортната схема в павелбанско. Той прекрати на тази дата едностранно договора, тъй като не била плащана от Общината субсидията за автобусен превоз за четири месеца. Това е и главната причина Бесоолу да поиска на 21 август чрез уведомление до кмета разтрогване на договора по взаимно съгласие. На отказа на Общината, превозвачът реагирал едностранно, спирайки автобусите ден след началото на учебната година.

Областният управител бил уведомен на 4 септември за проблема, десет дни по-късно губернаторът Димитринка Петрунова издала решение за спешна мярка, която се опитват сега да приложат в Павел баня.

В липса на диалогичност и липса на чуваемост се обвиняват кмет и Общински съвет в курортния град. Кметът Радевски се оплака, че съветниците взимали решения, които са неизпълними, за предложенията администрацията му научавала в последния момент преди заседанията на съветниците и била поставяна при свършен факт. Съветът пък се жалва, че кметския екип не присъствал на заседанията на комисиите и отказвал диалог с местния парламент. Радевски се държал грубо с избраниците на народа в община Павел баня и дори си позволявал да лъже.

През февруари Съветът гласувал увеличаване на субсидията за превозвача- от 160 000 на 240 000 лева. Тогава и започнала сагата. Бюджетните възможности не позволяват отделянето на допълнителни 80 хил.лева за транспорт, посочва Радевски. Кметът преди четири месеца на своя отговорност спрял изплащането на субсидията към „Автобусни превози“ ЕООД, заяви самият той пред Пресс тв.

От своя страна Бесоолу се аргументира с намалената държавна субсидия за транспортната услуга и иска компенсацията да бъде осигурена от Общината. „От четири месеца не е изплащана субсидията. Поискаха ми куп документи, включително и балансите на фирмата”, обясни той. „Не мога да превозвам пътници на неизгодна цена. Преди сключвахме договори директно с училищата, които са на делегиран бюджет. В момента изпълняваме само междуфирмените договори и возим пътници до предприятията, с които имаме договорни отношения”, коментира Бесоолу. Той, обаче не отрече, че е склонен на преговори с общината и не е невъзможно при определени условия да възстанови изпълнението на автобусния превоз в района.

На няколко въпроса, поставени от председателя на Общинския съвет Христина Петрова, кметът Радевски отговори еднозначно с „да” и „не”, за финал заяви „Аз съм отговорен за ситуацията” и напусна заседанието на съветниците. Той не скри пред наш репортер, че кризата 90% е провокирана от предизборни мотиви.

IMG_2947

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram