В памет на героите

Изложба по повод 152-годишнината от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа организират НПМ „Шипка-Бузлуджа“ и Художествена галерия-Казанлък.

Наречена е „ Памет за героите“, защото историческата памет ни дава корени и чувство за принадлежност.
Изложбата представя паметниците и паметните знаци, посветени на четата и издигнати през годините от признателните поколения. Условно те могат да се разделят на три групи: паметници, бележещи славния и трагичен път на четата, паметници, посветени на войводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа, и паметници, издигнати в чест на изтъкнати четници. Някои от тях са истински произведения на монументалното изкуство, други са скромни и незабележими. Някои са издигнати в големи градове, на оживени кръстовища, в паркове и училища, други са далеч от пътища и маршрути и са почти забравени.
Преди две години екип на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ издири и засне тези паметници и паметни знаци и намерението е те да бъдат събрани в алманах, в който, заедно с героите, да почетем и авторите на тези монументи.
Някои от тях, заедно с историята им, се представят в настоящата изложба. Тя ще бъде открита на 17 юли (петък) от 18:00 часа в Художествена галерия – Казанлък, където ще остане до 10 август.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram