В Павел баня ще спазят традицията – ще скачат за Богоявленския кръст

Почти всички църковни обреди по случай Богоявленския ритуал за спасяването на Светия кръст ще бъдат проведени, въпреки пандемията в Павел баня. Това потвърди специално пред Pavelbanya.eu отец Борис Замтиков, свещенослужител в църквата „Рождество Богородично“ в Павел баня.

„Спазвайки указанията на църковното настоятелство и на здравните власти взехме решение единствено да не проведем литийното шествие от църквата до реката. Затова приканвам всички миряни след службата т.е. около 10:30 часа да заповядат на тържествения водосвет, като той ще се отслужи спрямо всички въведени мерки“, заяви отец Замтиков.

След водосвета кръстът ще бъде хвърлен на традиционното място край река Тунджа, като няма да бъде допускано събирането и струпването на граждани, освен участниците в ритуала. Забранено е и провеждането на богоявленско хоро.

Предвижда се хвърлянето да се случи около 11:30 часа.“Силно се надявам да има смелчаци, които да скочат във водите на Тунджа, за да спасят Богоявленския кръст“, завърши отец Борис Замтиков.

Снимка: Ивайло Илиев

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram