В Областната управа преговарят за цените на общинските пасища

По инициатива на областния управител инж. Георги Ранов днес се състоя среща между представители на Областния консултативен съвет по животновъдство в Стара Загора, председатели на общинските съвети на общините от областта и на комисиите по земеделие към общините. На срещата присъства и Елка Бонева, председател на Областната дирекция „Земеделие”. Тема на дискусията беше разпределението на общинските пасища, мери и ливади и наемните им цени.

Съгласно последните промени в законодателството, цените на пасищата се определят на пазарен принцип с решение на общинските съвети по места.

В тази връзка Мария Степанчева, председател на Консултативния съвет, помоли председателите на общински съвети да дадат рамо на отрасъла, който се намира в тежко състояние и да определят поносими за него размери наемни цени. „Умоляваме ви на вашите заседания да вземете разумно решение и да приемете цени не повече от 2-3 лв.”, призова тя. Г-жа Степанчева напомни, че животновъдите са в затруднено положение след премахването на квотите, а изкупните цени на млякото намаляват всеки месец и в момента са дори под 50 ст. за литър. Необходими са и много усилия за поддържане на наетите пасища в добро състояние, каза тя. Животновъдите настояват също договорите за наемане на пасища и мери да са със срок не по-малко от 7 години.

Кметът на Мъглиж Господин Господинов обясни, че Общинският съвет в Мъглиж е определил цена от 2 лв. на дка за пасища и мери и той смята, че това е помощ от страна на местната власт към животновъдите. „По-добре цената да е по-ниска, но пасищата да са облагородени и поддържани”, каза той.

В последвалата дискусия стана ясно, че общинските съвети по места имат готовност да се вслушат в исканията на животновъдите. Председателят на старозагорския Общински съвет Емил Христов покани г-жа Степанчева и нейни колеги да присъстват на следващото заседание на Комисията по земеделие и да изложат пред нейните членове своите искания. „Ще бъдем добронамерени и ще се опитаме да помогнем”, каза и председателят на Постоянната комисия по земеделие в Общинския съвет на Стара Загора Иван Велев.

Picture 008 (Large)Picture 012 (Large)

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram