Връчиха наградите на спечелилите конкурси на ХХ Чудомирови празници

В Казанлък официално бяха закрити юбилейните 20-ти по ред Чудомирови празници. В края на празниците бяха обявени и две новини, свързани с тях. Първата, че ще бъде финансирано издание на казанлъшкото списание „Кула“, по случай 90-годишния юбилей на литературното списание.

За първи път, официално бе обявен стартът и на уникален в рамките на България национален конкурс, който започва от следващата година. Тогава, заедно със Съюза на българските писатели стартира национален конкурс за българска комедия, която не е издавана до сега. Церемонията по закриването ще се запомни и с изключителните изпълнения на Струнния камерен оркестър Казанлък, който възобнови своите концертни изяви след 10-сет годишно прекъсване.

По традиция, по време на закриването бяха връчени и наградите на спечелилите по време на различните конкурси.
Спектакълът на Театър “ Българска армия“ – „Сега или никога“ на Валентин Кранодаров е тазгодишният „Комедиен хит на сезона“, в 12-то издание на националния театрален фестивал. Отличеният спектакъл донесе на създателите си и актьорите престижната статуетка „Чудомир“, дело на Стефан Шишков. В рамките на тазгодишното издание на фестивала се състезаваха 5 постановки: на театъра на Армията, на Сатиричния театър, както и на театрите в Сливен, Шумен и Казанлък.

По време на официалното закриване на юбилейните 20-ти Чудомирови празници в Казанлък се връчи и литературната награда „Чудомир“.
Тазгодишният й носител е писателят Петър Софрониев за фейлетона му „Минералната вода- начин на употреба“. Решението за това е на тричленно жури, председателствано от писателя-хуморист Румен Белчев.

16 хумористични творби, публикувани през миналата година във вестник „Стършел“ се състезаваха в тазгодишното издание на конкурса.
Организаторите на проявите-Фондация “ Чудомир“ и Община Казанлък, съвместно с фотографското сдружение в Казанлък връчиха статуетка“Чудомир“ и на спечелилата първо място в 6-то издание на фотоконкурса „Човекът до мен“- Десислава Игнатова от София.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram