Винарски изби от цяла България във Фестивала „Вино и рози в Долината на тракийските царе“

25 винарски изби от цяла България се включиха във фестивала „Вино и рози в Долината на тракийските царе“. Тази вечер в залите на ИМ „Искра“ и Художествената галерия бе официалното откриване на фестивала, който освен винено изложение, има и състезателен характер от национален мащаб. Второто издание на този фестивал стана възможно, благодарение инициативността на семейство Ана и Мирослав Дундакови, собственици на „Абсолют“ ЕООД, и с активното съдействие на Община Казанлък. Националният конкурс, посветен на розето, е част от Фестивала на розата, традициите и изкуствата в Казанлък, който продължава до Еньовден.

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова, Мис България 2011 Ваня Пенева, Царица Роза 2012 Нели Славова и естествено, домакините на фиестата – „Абсолют“, поздравиха участниците и многобройните ценители на виното. За доброто настроение заслуга имат изпъленията на смесен хор „Петко Стайнов“ със солисти от Държавна опера – Стара Загора.

Единственото вино, което може да се пие сутрин, обед и вечер, е розето, подчерта Ана Дундакова. А за победителите, които ще стана ясни утре точно в 12.30 часа, са приготвени прекрасни награди – художествени възстановки на уникални тракийски съдове, открити в могилите край Казанлък – златен киликс, сребърна фиала и сребърна кана за вино. Специална награда ще връчи и Българската асоциация на професионалните сомелиери с председател Михаил Марковски.

Заедно с дегустацията на отбрани вина, фестивалът предлага и уникална аткракция – рисуване с вино, както и ароматни рисунки с капчици розово масло, което правят на място майсторите на четката от казанлъшката галерия „Ателието“.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram