Вероятна причина за инцидента в „Арсенал“ е техническа неизправност

Втори взрив в казанлъшката оръжейница Арсенал бе регистриран на 12-ти септември, по-малко от 24-ри часа след първоначалния инцидент. Сигналът за инцидента е постъпил в 08.38 ч. Той е станал отново в завод 3 в цех 140. По предварителна информация инцидентът е възникнал при валцоване на барут. Няма пострадали . От ръководството на завода съобщиха, че инцидентът е възникнал при ремонтни дейности на съоръжения, които служат за производство на нитроцелулозен барут, като изключват съобщенията за взрив. Минути след инцидента пред Арсенал пристигнаха служители на Областната службата за защита и безопастност на населението, които извършваха замервания за наличието на отровни вещества във въздуха. Такива не бяха открити.

Час след инцидента категорично бе потвърдено за това,че няма пострадали. Мястото на събитието бе инспектирано от ръководителя на районната противопожарна служба гл. инсп. Анчо Шишков. Според него вероятна причина за инцидента е техническа неизправност.

Анчо Шишков припомни, че за последните четири месеца, това е 3-ти инцидент в Арсенал. За последния Шишков категорично отрече вероятността за умишлен палеж или действия. Противопожарните нормативи в завода се спазват категорично, потвърди още Шишков.

Г.Манев

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram