Вдъхновени от „Кула“ ученици очакват на първи конкурс

По повод 100-годишнината от излизането на първия брой на списанието за литература и изкуство „КУЛА” (1923−2023) редколегията на списанието, Фондация „Чудомир” и Общинска библиотека „Искра” обявяват Първия общински ученически конкурс „Децата на списание „Кула” .

Конкурсът има две области – художествена (за рисунка) и литературна (за съчинение и есе).

В него могат да участват ученици от училищата и школите за извънкласни дейности на територията на Община Казанлък.

Творбите на участниците трябва да бъдат вдъхновени от литературни произведения, отпечатани в списание „Кула”. Художествената техника е по избор на участника, с изключение на дигитални формати или работи, резултат от дигитална обработка.

За пишещите участници тема на съчинението е „Ако бях писател“, а на есето – „Литературното списание, което не искам да чета“

Крайният срок за получаване на творбите е 24 март 2023 година. Награждаването ще се проведе в ЛХМ „Чудомир” на 29 март 2023 година от 14:00 часа.

Желаещите и в двата конкурса могат да участват с не повече от една творба. Конкурсните работи не се връщат и организаторите си запазват правото да ги публикуват и репродуцират с цел популяризиране и презентиране на конкурса и списанието.

Едно от малкото оцелели списания за литература и изкуство е казанлъшкото „Кула“, основано през 1923 година. В него се публикува поезия и проза, краеведски материали, отзиви за книги, критика. Авторите са и утвърдени и такива, които тепърва прохождат. 

Преди век с интелектуалното усилие на тогавашния творческия елит на Казанлък излиза първата книжка на списание „Кула“. Свои текстове публикуват Гео Милев, Антон Страшимиров, Петко Стайнов, Иван Мирчев. Корицата му е дело на модерниста Иван Мирчев. Формира се и казанлъшки литературен кръг „Кула“.

Румен Денев е част от съвременната история на списание Кула и настоящ главен редактор.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram