Васил Самарски: Да се множат последователите на родолюбеца-шампион Злати Ройдев

Областният съвет на БСП в Стара Загора ще продължава да насърчава усилията паметта за шампиона Злати Ройдев да не увяхва

По специалната покана на наследниците на европейския шампион Злати Ройдев на турнир по борба в Гълъбово присъства областният председател на БСП Васил Самарски.

Турнирът се провежда за четиринадесети път в родния град на шампиона и носи неговото име. Международното състезание е подкрепено организационно и финансово от Община Гълъбово, чийто зам.кмет Димитър Василев, завеждащ ресора на спорта, е представител на БСП в местната власт.

Тази година тридневният Международен турнир по борба „Злати Динев Ройдев” събра в Гълъбово състезатели от пет държави. Символичен домакин на съревнованието е Спортният клуб „Енегетик”, дълги години носил името на Злати Ройдев, но преди известно време преименуван по волята на спонсорите.

Васил Самарски бе и личен гост на фамилията на европейския и балкански шампион Ройдев, роден през 1936 г., многократен шампион и на родната България, който се разминава с олимпийска титла, заради травма, часове преди старта на игрите на планетата през 60-те години на 20 век.

Злати Ройдев е и първият българин, преплувал Босфора в състезание и спечелил надпреварата през  1960 г. Шампионът е известен с това, че открива за класическата борба и е първият треньор на Боян Радев-първият българин двукратен олимпийски шампион, днес един от най-сериозните наши меценати.

Синът Васил и внукът Златин Ройдеви са продължили делото на именития си дядо, таткото е бил част от отбора на олимпийските ни надежди, а момчето-републикански шампион по борба през 2006 г.

Днес двамата потомци се занимават с организацията и провеждането на турнира, за да не увехне паметта за видния гълъбовец и българин Злати Ройдев, чието име носи улица в миньорския град.

„Областната организация на БСП ще  продължава да подкрепя усилията на всички, които са съпричастни към идеята да не бъде забравен родолюбецът Злати Ройдев и да се множат последователите му”, категоричен е васил Самарски.

На снимката: Синът и внукът на европейския шампион Злати Ройдев /от двата края/ пред гроба му.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram