Бюстът на Ботев отива в училище или в читалище

Община Казанлък е назначила специална експертна комисия. Причината е подаден сигнал, че в общински имот на улица „Шипченска епопея“ се намира изоставен бюст на Христо Ботев. В началото на седмицата казанлъчани сигнализираха за Странен израз на патриотизъм.

Бюст на Христо Ботев е окичен с метални скоби и предмети и се ползва, по скоро като закачалка. Над него е подпрян портрет на Елин Пелин.  

Общинският имот се ползва от служители от предприятието „Комунална дейност и поддържане на инфраструктурата“. Не е ясно от къде е бил спасен бюстът на Ботев и кой е неговият автор. Твърде вероятно е той да е бил използван за направата на калъп за отливане на бронзова статуя. Въпреки това той представлява художествена ценност. През тази година казанлъшкият скулптор Велин Дечков, подари гипсов бюст на Петко Войвода, на тракийското дружество,  който е служил за отливане на бронзово копие, което бе поставено в родната му къща в Гърция.

Идеята, за спасяването и съхраняването на бюста е подкрепена от Общината с назначаването на специалната комисия . Тя ще направи експертна оцента на  бюстът на Ботев и ще реши къде да бъде даден за съхранение. В ОУ“ Христо Ботев“ в Енина или в читалището в с. Розово, което също носи името на поета и революционеравтор на безсмъртните строфи „Жив е той, жив е“ .

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram