Българският народ винаги ще е готов за своя 3-ти март!

„На този връх преди 140г. Съдбата българска беше спряла в колебание, когато Радецки пристигна с гръм. Тук, пред учудените погледи на света, тук, от Орлово гнездо се показа първият лъч на Свободата. Тук Човечеството поздрави непокорна България, издигнала се над пожарищата и над петвековното робство.“ С тези думи кметът на община Казанлък поздрави множеството в подножието на връх Шипка.

Галина Стоянова припомни подвизите на българските революционери и опълченци и руски войни и цитира безсмъртните стихове на Вазов „Българийо, за тебе те умряха, една бе ти достойна зарад тях…“. „Оттогава  вече 140г. българският народ посреща своите освободители с обичната дума „братушки“, отбеляза в приветственото си слово Кметът на Казанлък. „Този народ, нашият, гордият, българският признателен народ винаги ще бъде готов за своя 3-ти март. Честит празник, българи!“, поздрави Галина Стоянова.

За първи път в най-новата история на България патриарсите на българската и на руската православни църкви Техни светейшества Неофит и Кирил отслужиха заедно заупокойна молитва в памет на героите на Шипченската епопея в подножието на връх Шипка, в съслужие със Старозагорски митрополит Киприан и хора на Руската патриаршия синодален хор „Москва“.

„Всяко поколение отново и отново преоткрива историята на Освободителната война заради саможертвения й характер.“, посочи в словото си Негово светейшество патриарх Московски и на цяла Русия и прикани многовековната връзка между двата народа  да остане неразрушена за съхраняване на християнските ценности и православните традици.“.

Като „опълченци  на историческата правда“ се обърна към присъстващите президентът на Република България Румен Радев: „Събрали сме се на този чутовен връх да се преклоним пред героите на българската свобода и да почетем нашето общо минало. Под снега на св. Никола, Околчица, Орлово гнездо, лежат костите на героите, след 140 години трудно някой ще каже кои са български и кои са руски, но с тези кости е съградено скелето на българската и руската бойна слава.“, заяви Президентът Румен Радев и посочи, че с почитта на хората се скрепя историческата истина за Шипка.

С приемане на почетния караул на 61-ма Стрямска механизирана бригада от Президента започна тържественото отбелязване на Националния празник на връх Шипка.

Стотиците присъстващи официални лица и обикновени граждани – председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, заместник-председателят на НС Емил Христов, народни представители от всички политически партии, общински съветници, патриотични организации, родолюбиви българи сведоха глави в едноминутно мълчание в памет на героите на Шипка.

С военен ритуал по полагане на венци и цветя на Паметника на Свободата и криптата на храм-паметника участниците в честванията отдадоха почит към загиналите Опълченци и руски войни за Свободата на България.

В тържествената програма участваха хоровете „Родина“ при НЧ „Родина 1860″ – Стара Загора, „Петко Стайнов“ при Народно читалище „Искра – 1860“ и „Севтополис” при НЧ „Възродена Искра – 2000“ – Казанлък. 

5-годишната Стаси Хорозова от гр. Пловдив, която спечели първото място в Националния конкурс на Община Казанлък „С обич към България“ поздрави родолюбците на върха със стихотворението „Молитва за България“ на младата поетеса Ивелина Никова, което й донесе голямото отличие, а “О, Шипка” прозвуча в изпълнение на Калина Атанасова Вълчева, 18 год. от гр. Хасково, която също е с призово място от Националния конкурс на Община Казанлък.

Тържественият 3-ти март в Казанлък започна с издигане на националния флаг на Република България в 09,30ч. на централния площад „Севпотополис“.

Сутринта Негово светейшество Руският патриарх Кирил и българският патриарх Неофит в съслужие с Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан отслужиха благодарствен молебен в храм – паметника „Рождество Христово“ в град Шипка.

Пресцентър на община Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram