Бъдещите агрономи от Тракийски университет влязоха в зеленчуковите градини на „Дерони“

Първокурсниците по агрономство от Тракийски университет гостуваха в Градините на „Дерони“, заедно с преподаватели от катедра Растениевъдство към Аграрния факултет.

Те имаха възможността да се запознаят със зеленчуковите градини и целия процес по отглеждане на зеленчуци, които са етикет за модерно земеделие.

Домакини на посещението бяха директорите Калин Илиев и Стоян Стоянов, които изнесоха лекция от практиката на бъдещите агрономи. Тъй като Компания „Дерони“ произвежда крайните си продукти само от зеленчуци собствено производство, беше разяснен целия процес – разсад, специализирано поливане, поддържане с биоземеделски и органични методи, селскостопанска техника и други.

Студентите имаха възможността да се запознаят и с противоградната система, която работеше по време на посещението – генератор за шокови вълни, който работи на принципа на ударната вълна. Директорът на Градините на „Дерони“  Калин Илиев обясни, че през 7 секунди се пуска газ – ацетилен, с искра, която го взривява и образува ударна вълна, която редуцира градоносния облак до киша и вода.

Градините на Дерони са на площ 3150 декара, на които се отглеждат пипер, патладжан, чери домат, домат за сушене, домат за консервно производство и корнишони, като се редуват с различни други култури за сеитбообръщение. Съвсем скоро достъп за практическо обучение до тях ще имат студентите на Тракийски университет, след официализиране на споразумение за сътрудничество между висшето учебно заведение и Компания „Дерони“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram