Младите от „Хаджиеновци“ с активно участие в будителските четения

В навечерието на Деня на народните будители, Казанлък бе домакин на традиционните краеведски четения, организирани от Община Казанлък, ИМ „Искра“, ОБ „Искра“ и Краеведско дружество „Иван Енчев – Видьо“ с председател Пепа Коскина. Срещата откри директорът на ИМ „Искра” Момчил Маринов, който приветства краеведите от Казанлък и Павел баня, участници в тазгодишните будителски чествания и гостите от БАН – д-р Диана Данова и Мария Кумичин. Акценти в програмата тази година са “ 90 години от създаването на отделите „Краезнание” и “Редки и ценни издания” на Общинската библиотека, „Неточности относно историята на с. Голямо Дряново от български автори“, “ Душевността на тракийските българи“, „Реквием върху снопче пожълтели листа – писма от фронта по време на Първата световна война”, „Смъртта на Ботевия четник Цанко Минков – Комитата”, „Чудомировите” коледарски песни в теренните записи на Тодор Джиджев от Казанлъшко” и др.
В краеведските четения, за поредна година, със свои разработки участват и ученици от казанлъшки училища. „Балканската война през погледа на един казанлъчанин /Писмата на  Генчо Стайнов/ бе тема на доклад, който представиха възпитаници на ПГ „Иван Хаджиенов – клуб „Хаджиеновци”, с ръководител Марияна Йорданова. Генчо Стайнов, който е родственик на именития композитор Петко Стайнов, е създателят на ВЕЦ Енина.
Клуб „Хаджиеновци” е създаден през 2006 г. Освен историята, това което обединява младежите, са участията в олимпиади и различни инициативи за възстановяване на паметници в региона.
Освен възпитаниците на „Иван Хаджиенов”, в будителските четения през годините са се включвали и младежи от  ПМГ „Никола Обрешков“ и от СОУ „Екзарх Антим Първи“.
През 2015 г. казанлъшкото краеведско дружество ще отбележи своята 20-та годишнина с още по-богата програма, която ще дава възможност да краеведи от цялата страна да се включат в празничните дни.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram