БСП настоява за еднакъв подход към всички с жилищни нужди

ПОЗИЦИЯ

 

на Изпълнителното бюро на ОбС на БСП – Стара Загора и Групата общински съветници от коалиция „БСП, ПБС”

 

На заседанието на Общинския съвет – Стара Загора, проведено на 30.10.2014 г., кметът на община Стара Загора г-н Живко Тодоров внесе предложение за даване на съгласие за учредяване на безсрочно безвъзмездно право на строеж на лица с установени жилищни нужди върху имоти частна общинска собственост в кв. „Лозенец”. Впоследствие г-н Тодоров неясно защо оттегли предложението си, обвинявайки съветниците от БСП в евтин популизъм и политика на дребно.

 

Не приемаме подобни упреци Общинската администрация и ГЕРБ да прехвърлят своята отговорност върху БСП, неуверени в собствената си позиция и притеснени от обществения отзвук от нея. За нас остава необяснимо защо кметът на общината оттегли предложението си. Той имаше осигурена подкрепа от останалите групи общински съветници.

 

Позицията на БСП и Групата съветници по тази точка е продиктувана от поведението ни на социално отговорна партия, която отстоява интересите на гражданите на Стара Загора, а не само на част от тях.

 

Считаме, че законите трябва да се спазват от всички граждани на Стара Загора, а Общинската администрация своевременно следва да пресича всяко закононарушение. В тази връзка ще напомним, че проблемът с незаконното строителство в кв. „Лозенец” доби днешните мащаби особено през последните два мандата управление на ГЕРБ.

 

Водени сме от разбирането, че заедно трябва да решаваме големите въпроси на Стара Загора и местната власт следва да провежда политика, която подкрепя и подпомага всички социално слаби граждани. В мотивировката на кмета, обаче, става ясно, че предложението е насочено към живеещите в кв. „Лозенец”, чиито незаконни постройки бяха разрушени. Местоположение на терените ограничава интереса към тях единствено до живеещите в квартала, независимо от уверенията, че от тази възможност ще се възползват всички отговарящи на критериите.

 

По този повод ще напомним, че семейства с остри жилищни нужди живеят и в останалите части на града. Поради това настояваме за еднакъв подход и възможности за всички, отговарящи на критериите като Администрацията предложи терени и в други квартали на Стара Загора.

 

Подкрепяме заявените намерения на Администрацията да сложи ред в квартал „Лозенец”, но процесът на премахване на незаконните постройки не беше добре подготвен и предлаганото решение е действие постфактум – първо се разрушиха жилищата, а сега се търсят възможности за снемане на напрежението.

 

Това предложение отново показва, че местната власт няма ясна политика за решаване на жилищните нужди на социално слаби семейства, тъй като общинският жилищен фонд е крайно недостатъчен, непрекъснато се свива, а  администрацията не предлага решения и не предприема действия за неговото увеличаване.

 

Настояваме за:

– за максимално прецизиране и обсъждане със специалисти и с обществеността на критериите, предложени от администрацията;

– преглед на наличния общински жилищен фонд и използването му;

– развитие на жилищния фонд включително и с публично-частно партньорство.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram