БСП: «Мини Марица изток» може да работи до 2060 година

Нито един миньор не трябва да остава без работа, нито едно семейство не трябва да остава без доходи

Председателят на БСП Корнелия Нинова и кандидат-депутатите от листата на «БСП за България» се срещнаха в Раднево с миньори, енергетици и жители от региона, за да изразят становището си и позицията на БСП относно тежкото състояние на въглищната енергетика в България.

«България се нуждае от категорична позиция за съдбата на комплекса «Марица изток» и яснота какво ще се прави с парите по така наречената «зелена сделка“. Този въпрос засяга не само област Стара Загора. Той засяга няколко области в нашия регион – Хасковска, Сливенска, както и цялата държава, защото «Марица-изток»  е гаранция е енергийната сигурност на държавата», заяви водачът на листата за 27 изборен район Георги Гьоков.

«Най-страшното нещо, което тревожи хората от Старозагорски регион, е тишината по темата  «зелена сделка», посочи вторият в листата на «БСП за България» Драгомир Стойнев, ексминистър на икономиката и енергетиката. Никой не знае какво ще се случи, а досега трябваше да изготвим планове, за да знаят хората какво предстои, как ще бъде направен преход, за какво време. От Европа предоставят огромна сума пари. По националния план за възстановяване и устойчивост парите са приблизително 12 млрд.лева. Ние от БСП настоявахме този план да се гледа в Парламента, за да знаят всички български граждани за какво ще се харчат. Второто, което трябва да се направи, е да има регионални планове за области като Стара Загора. Иначе няма как да се постигне справедлив преход. За България са отделени 2,5 млрд.лева. Средства има, но някой нарочно държи в невидение българските граждани, за да се предизвика криза», отбеляза Драгомир Стойнев. «Ние от БСП казваме, че ако се стигне до някаква трансформация, промяна, тя трябва да бъде плавна, постепенна, без турболенции. Нито един миньор не трябва да остава без работа, нито едно семейство не трябва да остава без доходи! Целият план трябва да бъде приет от обществеността, за да бъдат хората спокойни. Трябва да имаме политика, която да гарантира стабилността на българската енергетика, да се запази държавността в тази сфера. От наше време цената на въглищата не е повишавана, не са повишавани заплатите. Благодарение на нас са закупени новите багери в  «Мини Марица-изток». Ще изведем страната през този тежък път, ще спрем кражбите  и нека тези средства да отидат при хората, така че да имаме устойчива енергетика», заключи Стойнев.

«Българската енергетика се държи на два стълба – единият е комплексът „Марица –изток“, който осигурява 40 на сто от електропроизводството, другият е АЕЦ «Козлодуй». Това са базовите производства на България, без които нито една икономика не може да съществува», подчерта кандидат-депутатът под № 4 в бюлетината инж. Йордан Димов. Той е дългогодишен изпълнителен директор на мините и бивш зам.-министър на икономиката и енергетиката. Инж. Димов допълни, че над 100 хил. човека се препитават от въглищните централи и мините, и закриването им би довело до социален колапс в региона.

«Зелената сделка вече е в ход, а хората от енергийния сектор не знаят дали ще работят до 2025 или до 2050 година, какво ще се случва с тях. Няма сила, която може да спре изведнъж комплекса «Марица изток», без алтернативни решения за бъдещето“, отбеляза Димов. «Неслучайно в нашата програма сме заложили като приоритетна задача спасяването на комплекса чрез търсене на алтернативи и възможност да продължи работата тук. Учени и експерти вече разработват алтернативни програми за развитието на въглищната енергетика“, каза още той. Според него основната задача е да се изземат докрай въглищата в «Мини Марица изток». Имаме още около 2 млрд.тона въглища, така че до 2060 г. тук спокойно може да се работи», подчерта Димов.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram