БСП- Казанлък хвана ГЕРБ в нарушение на Изборния кодекс. Иска санкции

Да се наложи санкция  на ГЕРБ за нарушаване на Изборния кодекс в Казанлък. Това поискаха от Предизборния щаб  на БСП в две жалби до РИК днес.

Първата е свързана с участието на кандидати за евродепутати в общинско събитие, организирано с  общински средства – Конкурс „Царица Роза 2019” в Казанлък. От щаба предоставят разпечатано копие  на публикация  на фейсбук страницата на политическата партия от 18 май 2019г., от която е видно, че кандидатите за евродепутати на ГЕРБ Николай Диков и Йоана Фильова участват в събитието. На общинското мероприятие  се разпространява агитационен материал, който не отговаря на чл.183, ал. 2 от ИК, който гласи , че всеки агитационен материал съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление, като информацията заема не по-малко от 10 на сто от лицевата площ на агитационния материал и е разположена в обособено поле, се казва в жалбата. На същия материал е изобразен и националния флаг на РБ България, което е нарушение на чл.183, ал.4 от ИК.

От втората жалба е видно, че кандидатите за евродепутати на политическа партия ГЕРБ Ева Майдел и Фильова са взели участие на 14 май в официалното откриване на нов Дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания и техните семейства в Казанлък. Дневният център е част от сградата на Детска ясла №6 „Надежда”. „Припомням  императивната норма на чл.182, ал.1 от ИК, която гласи, че не се допуска предизборна агитация в държавните и общинските учреждения и институции”, каза председателят  на Предизборния щаб Румяна Друмева.

 
Пресцентър

Областен предизборен щаб на БСП-Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram