БСП-Казанлък внесе сигнал в прокуратурата за продажбата на „бившия ученически лагер” в Равда

БСП внесе сигнал в прокуратурата за продажбата на общинския терен в Равда, известен като „бившия ученически лагер” на брега на морето. На заседанието на местния парламент преди дни кметът на ГЕРБ Галина Стоянова  внесе продажбата на терен, над 5 декара и половина,  за който съветници на управляващата коалиция от ГЕРБ, ДПС и др. в Казанлък занижиха до цена от 980 хиляди лв. „Сезирахме всички институции в България, за да бъде проверено дали в нашата местна власт не е налице търговия с влияние, след като в зала открито се съобщават параметри за сделката, назова се име на определен купувач. Дали някой не се кани от местната власт или общинското ръководство да направи облаги за себе си?!”. Това заяви председателят на БСП-Казанлък Румяна Друмева пред журналисти. Според БСП възникват още много въпроси: Дали имотът  умишлено не е стопанисван, за да бъде продаден на изгодна цена, Общината днес би ли могла да купи подобен терен на такава цена на брега на морето, имаме ли съмнение, че някой няма да получи облага сега от тази продажба?

„Решението за терена в Равда е посегателство на нашите спомени, обезсмислят се усилията  на 4 мандата  в местната власт в защита на общинската собственост срещу различни реституционни претенции. „Равда” не може да бъде поредната продажба за попълване на бюджет. Недопустимо е.”, категорична  е Друмева, която припомни   шестте опити за продажби от страна на Община Казанлък.

Според сигнала, подписан от общинските съветници на БСП, дискусията  и решенията за намаляване на цената два пъти спрямо предложената от лицензиран оценител  от 1млн. 800 хил. лв. до  980 хил. лв.  пораждат съмнения  за наличие на договорки с определен потенциален купувач на имота в Равда, чиято крайна цел е придобиването на общинския имот, което неминуемо ще доведе до накърняване на обществения интерес на жителите на община Казанлък.

Главният прокурор е сезиран и за думите на  общинския съветник от групата на БДЦ – ДПС  Джамал Папарланов, неупълномощаван от Общинския съвет да води преговори: „През 2018 г. се появиха двама купувачи, водеха се разговори, единият от които води преговори с нашата група. Не е тайна за никого, това е г-н Чиликов.”

„Всички действия на Джамал Папарланов и на другите общински съветници подкрепили и поименно гласували предложението, както и мълчаливата съпричастност на кмета на община Казанлък, ни дават основание да предположим, че става дума за схема,  свързана с търговия на влияние”, категорични са общинските съветници, които подчертават смисъла на чл. 6, ал.1, т. 32 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, което кореспондира с чл. 220 и чл. 282 от НК.

Сигналът е изпратен и до президента, председателя на 44 НС, премиера, до омбудсмана, Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, Антикорупционния фонд и до Групата на държавите, борещи се срещу корупцията.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram