БСП-Казанлък: Бюджетните средства да се насочат към хората, а не към партийната касичка на ГЕРБ

Бюджетът на ГЕРБ е фалшиво лустро и предизборни лентички

БСП-съветниците гласуваха против проекта на Бюджет 2019 на община Казанлък. Според левицата той е бюджет на фалшивото лустро и на предизборните лентички. „Когато ги режете, не забравяйте, че отговорността за демографската катастрофа и политическото бездушие е изцяло Ваша. И ако днес, уважаеми управляващи от ГЕРБ, не ви светне червената лампичка, утре ще бъде късно”, обърна се председателят на Групата Пламен Караджов към ГЕРБ, представяйки позицията на левицата. Той риторично попита: Никой ли в тази зала не забелязва, че община Казанлък се топи?! По думите му Казанлък е един от 5-те необластни градове с най-бързо намаляващо население според НСИ.

Данните сочат, че младите казанлъчани все по-често предпочитат да раждат и отглеждат децата си извън Казанлък. За миналата година над 200 деца на казанлъчани са родени извън България. „Все повече жилища в нашата община остават трайно заключени. Тъмните прозорци на Вашето управление с „видимите резултати” се увеличават.”, подчертава в Позицията съветникът. По думите на кмета, „в рамката на бюджета не се предвижда увеличение на размера на местните данъци и такси”. БСП нарекоха кметското твърдение  „лъжа”, тъй като още на днешната сесия кметът предложи увеличение на  данъка на МПС, който бе гласуван от ГЕРБ.

Съветниците предлагат да се обърне още днес „философията на бюджета от изтичането на публични средства – през инфраструктурните проекти в партийната касичка на ГЕРБ – към средства, насочени директно към хората”. Бюджетът на община Казанлък за 2019г. води до задълбочаване на социалните неравенства и засилване на чувството за бедност. „Хората са на ръба на оцеляването, но вие не желаете да ги чуете. 10% увеличение на заплатите няма да компенсира увеличените двойно сметки за ел.енергия, увеличените разходи за храна, здраве, вода, отопление…Нарастващата бедност и липсата на властови контрол  доведоха до увеличаване на битовата престъпност, до задълбочаване на проблемите с ромското население. Ежедневно ставаме свидетели на посегателства върху имуществото на казанлъчани, на вандалски прояви и системно нарушаване на общинските наредби.”, се казва в Позицията. Караджов призова управляващите да излязат от собствената си матрица по-скоро и да видят реалността –  мрачна, изпълнена с безпокойство, бедност и страх”.

Ето текста на Позицията на Групата общински съветници „БСП лява България” в Общински съвет – Казанлък

Никой ли в тази зала не забелязва, че община Казанлък се топи??!!

За поредна година демографският прираст в общината  е отрицателен. Казанлък е един от петте необластни градове с най-бързо намаляващо население според Националния статистически институт.

Младите казанлъчани все по-често предпочитат да раждат и отглеждат децата си извън Казанлък. За миналата година над 200 деца на казанлъчани са родени извън България. Все повече жилища в нашата община остават трайно заключени. Тъмните прозорци на Вашето управление с „видимите резултати” се увеличават.

Днес, повече от всякога е необходимо да бъде обърната философията на бюджета от изтичането на публични средства през инфраструктурните проекти в партийната касичка на ГЕРБ към средства, насочени директно към хората.

Твърдите, „че основните параметри, залегнали в проекта за бюджет на община Казанлък за 2019 са съобразени със стратегическите приоритети на общината.”

Пред Казанлък и България има един основен приоритет и той е справяне с демографската криза. В проекта на Бюджет 2019 на община Казанлък няма нито една дума, нито една мярка в посока на преодоляване на отрицателния прираст. Ще кажете „ремонтираме училища, детски градини, ясли”. И какво от това?! Когато  децата в тях намаляват, а Казанлък, респективно България, се превръщат в мащеха за все повече казанлъчани!?

Няма да се уморим да предлагаме на младите хора в община Казанлък – семействата и родителите, безплатни детски ясли и градини. Можете поне една политическа крачка напред да направите, ако от Бюджет 2019-та се  осигури еднократна помощ при раждане на дете с условието, че родителите са над 18 години, имат средно образование и постоянен адрес в нашата община. За да запазим изчезващите професии – за акушерките и медицинските сестри  говоря –  предлагаме стипендии и договорени условия за работа минимум 5 години в общината, след завършване на образованието. А медицинските сестри в детските ясли да получат увеличени заплати в размер на 800 лв.

Твърдите, „че в рамката на бюджета не се предвижда увеличение на размера на местните данъци и такси”. Лъжа. Още на днешната сесия ГЕРБ предлага увеличение на  данъка на МПС-та.

Хората са на ръба на оцеляването, но вие не желаете да ги чуете. 10% увеличение на заплатите няма да компенсира увеличените двойно сметки за ел.енергия, увеличените разходи за храна, здраве, вода, отопление

Бюджетът на община Казанлък за 2019г. води до задълбочаване на социалните неравенства и засилване на чувството за бедност.

Нарастващата бедност и липсата на властови контрол  доведоха до увеличаване на битовата престъпност, до задълбочаване на проблемите с ромското население. Ежедневно ставаме свидетели на посегателства върху имуществото на казанлъчани, на вандалски прояви и системно нарушаване на общинските наредби.

2018 г. беше белязана от множество инциденти, които силно разтревожиха обществото, Казанлък не е сигурно място за живеене, както ни втълпявате.

Инвестициите в инфраструктура са оправдани само, когато вървят ръка за ръка с инвестиции в хората.

Това, което сте внесли е Бюджет на фалшивото лустро и на предизборните лентички. Когато ги режете, госпожо кмет, не забравяйте, че отговорността за демографската катастрофа и политическото бездушие е изцяло Ваша.

И ако днес, уважаеми управляващи от ГЕРБ, не ви светне червената лампичка, утре ще бъде късно.

И не ни казвайте, че сме черногледи! Точно скептицизмът е най-живителната черта на българина. Държи го буден от упойките, които „биете”, внушавайки една измислена действителност и илюзорен просперитет. Излезте от вашата матрица по-скоро и вижте реалността –  мрачна, изпълнена с безпокойство, бедност и страх, действителност.

 

28 януари 2019, Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram