Близо 300 деца от Казанлък са заминали за чужбина само през последната година /официални данни/

Учебната 2018/2019 година в Казанлък е преминала с 296 деца по-малко. Те са напуснали училището и града, защото са заминали за чужбина. Данните са от „Анализ на потребностите от подкрепа на личностното развитие на децата и учениците от Община Казанлък“. Анализът е внесен от бившия кмет Галина Стоянова и е приет от вече бившия местен парламент, доминиран от съветници от управляващата партия.

Това написа във Фейсбук-групата „Големият Казанлък: Да се съберем. Сега!“ кандидатът за кмет на Община Казанлък, безпартийният, издигнат от БСП инж. Стоян Петров.

Инициативата на адрес във Фейсбук: https://www.facebook.com/groups/392605408326967/ цели да събере всички казанлъчани, живеещи и работещи в чужбина, в една група в социалната мрежа. Тя е началото на проект на инж. Стоян Петров, чиято реализация ще улесни извършването на административни услуги от общинска администрация за казанлъчани в чужбина, като създаде платформа он-лайн, ще им съдейства по редица въпроси и проблеми с назначаването на експерт по казусите на казанлъшките емигранти.

Инициативата на инж. Стоян Петров е началото на проект за он-лайн платформа ва Община Казанлък за извършване на услуги на казанлъшки емигранти

Авторът на идеята в днешния си текст посочва, че въпросният „Анализ“ е изработен „на база данни, подадени от всички заинтересовани институции в Община Казанлък“ и е публично достъпен в интернет.

Анализът е внесен в местния парламент през февруари тази година

„Намирам, че тенденцията за отлив на деца от родния им град е тревожна. Но не намирам документ на местната администрация, който да посочва решението му. Закъсняло е разработването на задължителната за всяка община програма за развитието на образованието. Оценявам усвояването на средства от различни програми за ремонтиране на образователната структура. Но е време да се погрижим за децата и учениците, заради които се правят реконструкциите. Смисъл ще има, ако спрем „изтичането“ на казанлъчани и децата им към чужбина“, написа Стоян Петров.

Той призовава казанлъшките емигранти да споделят свободно в групата „Големият Казанлък“ причините да напуснете града ни с децата си.

Петров конкретизира още, че това е важна информация за всички, които имат намерение да се погрижат този процес на обезлюдяване на общината да бъде редуциран.

Повече за инж. Стоян Петров тук:

Instagram – stoyanpetrovkz

You Toube: https://www.youtube.com/channel/UC5g91NVFyYjzQfo6NXrHfwQ

#stoyanpetrovkmet

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram