Близо 270 ухапани от кърлеж в област Стара Загора през май и юни

За месец май в Регионална здравна инспекция – Стара Загора са регистрирани 149 случаи на ухапани от кърлежи лица, до момента през юни случаите са 119. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора д-р Светлана Петрова – началник-отдел „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ Стара Загора. Тя уточни, че броят на ухапванията е по-висок от миналата година, но това е логично вследствие на многото валежи и високите температури тази година.

Около 10 процента от кърлежите биха могли да предадат зараза с марсилска треска или лаймска болест, казва експертът. Случаите на марсилска треска в областта са 6 за месец май и 5 за юни, а на лаймска болест общо 4 за двата месеца, което не е повишение от миналата година.

Симптомите на тези болести са подобни на грипните състояния, но са съпроводени и с обрив по тялото тяло. Д-р Петрова посъветва гражданите да избягват силно затревените площи, да бъдат облечени с по-светли дрехи и по възможност да има по-малко открити места по тялото, за да се намали шансът от ухапване от кърлежи.

БНР

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram