Безплатни прегледи за туберкулоза стартират днес

Безплатни прегледи за туберкулоза ще се проведат от 23 до 30 септември в Стара Загора. Те са в рамките на „Седмицата на отворените врати“ в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания или т.нар. тубдиспансер.

По време на кампанията ще се извърши скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета. На лицата, които са в риск, се провеждат допълнителни прегледи и изследвания.При откриването на случай на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, с цел прекъсване веригата за предаване на инфекцията, съобщи за радио Стара Загора д-р. Камелия Харачерова управител на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в Стара Загора и допълни, че е превенцията срещу туберколозата е изключително важна , защото заболяването често протича със скрити симптоми.

По време на проведената през месец юни 2022 г. кампания в цялата страна, общо 1 137 лица са анкетирани за туберкулоза, като на 759 лица в риск от туберкулоза са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 16 лица с туберкулоза и 45 с латентна туберкулозна инфекция, на които е назначено лечение, съобщават от МЗ.

Кампанията за безплатни прегледи на туберкулоза се провежда от 2009 г. в цялата страна и допринася за по-добра разкриваемост на случаите на заболяването.

Радио Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram