Бедствена ситуация в Гълъбово

Областният управител инж. Георги Ранов и неговият заместник Маноил Манев бяха днес в най-засегнатата от проливните дъждове община на областта – Гълъбово. Двамата се запознаха на място със ситуацията в региона.

В Гълъбово отново е наводнена подстанцията. Аварийни и спасителни екипи работят на място. От Бургас е доставена специална отводнителна машина.

Вдигнатите води на яз. Ковачево заляха железопътната инфраструктура на дружеството Мини „Марица Изток” по направление ТЕЦ „Марица Изток 2”. Министър Теменужка Петкова е разговаряла със своя колега Ивайло Московски, за да бъде осигурено алтернативно жп трасе, по което да се доставят въглища за ТЕЦ „Марица Изток 2”. Подаването на въглища ще става от рудник „Трояново-север” през гарите Трояново, Разделна, Любеново, Раднево, Ковачево до централата.

Ситуацията в Гълъбово остава бедствена, но няма пострадали хора и енергийната система не е под заплаха. За последните 44 часа на територията на трите рудника в комплекса са паднали средно около 70 л/кв.м. Има наводнени приземни етажи на къщи в Гълъбово, там е наводнена и спортната зала,  в Обручище и в села от Радневска община.

Без ток е с. Бял извор, където екипи на EVN работят по отстраняване на аварията. Без вода заради мътност са селата Самуилово, Бенковски, Бял извор, Михайлово, Воденичарово, Васил Левски.

Нивото на водата в язовирите е под критичната точка на преливане, сочи информацията към 13 ч.

На проходите Шипка и Хаинбоаз е облачно, но без валежи. Има заснежени и заледени пътни участъци, които се обработват. Движението е при зимни условия.

В ранния следобед инж. Ранов отново отпътува за Гълъбово, за да следи отблизо бедствената ситуация там.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram