Барелеф напомня за композитора Иван Широв

 

Част от дължимото признание към музикалния деятел на Казанлък Иван Широв бе отдадено 27 години след смъртта му. С откриването на паметен знак, в почит към приноса му към местната култура, бе запълнена една празнота в паметта на града ни.

 

Паметният знак на Иван Широв бе открит в съботав в градинката пред НЧ „Искра” в присъствието на дъщерите на композитора Анка и Райна, неговата внучка Стела и правнука му. Барелефът бе поставен от Инициативен комитет с председател Цвятко Цветков, дългогодишен началник на отдел Култура в Казанлък и автор на изследването „Певческата слава на Казанлък”.  Музикалното творчество на Иван Генчев Широв и цялостната му дейност на музикант, учител по музика и пеене, педагог, оркестрант, диригент на симфоничен оркестър и оперета при читалище „Искра“, диригент на училищен, заводски и квартален хор, са неразривно свързани с музикалния живот на Казанлък. Голям е неговият принос в издигане художественото равнище на хоровото, оркестровото, оперетното изкуство и естрадната музика и за утвърждаване музикалната слава на града ни, като значимо музикално средище в страната. Тази година се навръшват 95 години от рождението му. Широв е автор на оперетите  „Червената шапчица“, „Унгарска рапсодия“, „Студентката“ и „Чудната свирка“; детските ученически песни „Учителката“, „Куклата“, „Цветя за мама“; няколко оркестрови пиеси; повече от тридесет хорови песни, двадесет танго и валсове и други.

Широв почива през месец февруари 1988 година на 68 годишна възраст. Песента „Звън, камбанен звън“се счита за „звезден миг“ за съвсем младия композитор. Тя покорява България и се запява извън границите на страната ни и го утвърждава като име с трайно присъствие в музикалните среди.

Shirov_01

 

На снимката: Паметният знак, дело на Николай Фитков

 

 

Shirov_03

 

На снимката: Слово произнесе Иво Косев, уредник на Дом „Петко Стайнов“

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram