Балони в небето над Мъглиж с послания за достоен труд

003Балони в небето пуснаха мъглижани  с послания за достоен труд под звуците на „Дружна песен днес да екне”. Десетки социалисти се събраха на площада в Мъглиж, за да отбележат Международния ден на труда.

„Първи май винаги ще ни показва защитата на човешкото достойнство при  спазване правата на работниците. БСП ще продължи да подкрепя непоколебимия дух на  борците за справедлив труд и достойно заплащане”, каза пред събралите се граждани председателят на Общинския съвет на БСП Дияна Янева, която припомни  историята на честването на международния ден.

На тази дата, много страни в света честват обществените и икономически постижения на работническото движение. Историята на празника се свързва с международното социалистическо движение през 19 век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права. Началото се поставя на 1 май 1886 година в САЩ, когато профсъюзите провеждат неофициална национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден.

През 1889 учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго. Първият опит за честване на Първи май в България е от Топографското дружество през 1890 г. Обявен е за официален празник през 1939 г.

Областен съвет на  БСП – Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram