Арх. Стоилова: „Държавата трябва да поеме грижата за Стайновата къща в Казанлък със стенописите на Иван Милев“

„Държавата трябва да поеме грижата за нещо, което е в нейните отговорности като недвижима културна ценност“, коментира пред Българското национално радио д-р архитект Любинка Стоилова по повод онлайн петицията за превръщането в музей на Къщата с кулата в Казанлък на ул.“Иван Вазов“, където се намират прочутите стенописи на художника Иван Милев. „Когато една културна ценност е частна собственост, тя се превръща в достояние на тесен кръг хора“, заяви още Любинка Стоилова.

Продължава събирането на подписи в петицията. Тя стартира на 24 февруари, а към момента те са 2 669, малко над 7 000 са споделянията във Фейсбук. Граждани и творци призовават общинския съвет, кмета на Казанлък и Министерството на културата да предприемат действия за откупуване на къщата, предложена за продан, тъй като наследниците нямат възможност да я поддържат. 

„В условията на обява за продажба ние не знаем кой ще бъде следващият собственик и дали той със същата ревност ще опазва и ще популяризира това наследство, както преките наследници на собственика, който е поканил Иван Милев да направи тези стенописи“, подчерта арх. Стоилова.

„Пледирането да се превърне къщата в музей е именно, за да може тези стенописи да бъдат достояние на повече хора, да бъдат широко обществено достояние, което, в случай, че обектът остане частна собственост, не може да се гарантира“, предупреди в предаването „Хоризонт до обед“ д-р, архитект Любинка Стоилова в сряда, 4 март.

Къщата с кубето в Казанлък е построена през 1907 година за Стоян П. Стайнов. Неговият наследник Маню Стайнов кани художника Иван Милев да декорира сградата с известните си стенописи през 1925 г. 

Самият Иван Милев, роден в Казанлък, е развил своята кариера в кратък период през 20-те години на XX век, преди да почине твърде млад.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram