„Арсенал“ с нов график на работа през юли

 С нов график на работа ще е през месец юли колективът  на оръжейницата „Арсена“, научи ПРЕС ТВ .

 Новият график вече е сведен до знанието на работниците, с нарочна заповед от края на  миналата седмица на изпълнителния директор на дружеството Николай Ибушев.

 Съгласно тази заповед, голяма част от колектива  на „Арсенал“ по цехове и заводи ще е в отпуск- последните две седмици на месеца- от 20 юли до 31 юли.

За това време работещите ще могат да ползват платен или неплатен отпуск,  в зависимост от наличностите.

 В някои звена и цехове работният режим няма да спира, но административните звена масово ще са в отпуск.

 С промени в трудовото законодателство ,  породени от кризата покрай коронавируса, в края на март бе прието  неплатеният отпуск в рамките на една календарна година за работещите,  който да се зачита за трудов стаж да е два, а не както бе досега един месец.

 Така тези, които са били вече в платен или неплатен отпуск  през месеците март и април тази година, когато оръжейницата отново бе в оптимизиран състав на работа, да  нямат прекъсване на трудовия стаж.

 Заповедта на изпълнителния директор е за режима на работа през месец юли.

 Според запознати, реален бил сценарият подобен режим на работа да се запази и за следващия месец.

  В периода март- април близо 2 хиляди души бяха освободени от „Арсенал“, поради намален обем на работа или изтичане на периода на наемане.

 Заради кризата с пазарите, породена от коронавируса, масово големите казанлъшки фирми са в гъвкав режим на работа, с по- намален състав и период на работна седмица.

 Оптимизирането на работната седмица не  е нов начин на работа за арсеналци. Преди  близо 10 години в този режим дружеството функционираше  близо година.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram