Ансамбъл „Искра” празнува 55 години

На 2 юли /петък/ от 19:00 часа Ансамбъл „Искра” ще отбележи своята 55 годишнина. Първи стъпки в развитието на фолклорното изкуство в Читалище „Искра” правят Павел Смирнов, Станка Чакърова и Димитър Гайдаров, а по-късно и Димитър Кабаиванов, създавайки младежка група за народни песни и танци. През 1966 в читалището се създава народен оркестър, който полага основата, на която се изгражда Детско-юношески ансамбъл за народни песни и танци „Искра”. Негови ръководители стават Апостол Апостолов, Коста Костов и Тодор Тодоров. През 1985 година главен художествен ръководител на Детския ансамбъл става Цветан Цочев. Под негово ръководство съставът се разраства, обособява се Представителен танцов състав и през 90-те години вече е преименуван на Ансамбъл за народни песни и танци „Искра”.

Днес със своите три танцови състава – Детски, Средношколски и Представителен, Народен хор и Оркестър, Ансамбълът е единственият в региона фолклорен състав от такава величина. В него участват над 150 деца, младежи и девойки, които обикновено започват пътя си във фолклорното изкуство в школата към Ансамбъла.

АНПТ „Искра” е участвал в редица международни фолклорни фестивали и е изнасял концерти в Унгария, Чехия, Полша, Гърция, Сърбия, Беларус, Китай,Франция, Испания, Италия и много други.В богатия танцов репертоар на Ансамбъла присъстват всички етнографски области на България. Ансамбъл „Искра” претворява музикални и танцови форми, като нито за миг не прекъсва връзката на съвременното изкуство с дълбоките корени на българския фолклор, с неговите обреди и легенди.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram