Ансамбъл „Арсенал“ кани на концерти за приятели

Концерти за приятели и почитатели на българския фолклор и приятелите на Япония подготвя Танцовият ансамбъл „Арсенал“. В три вечери, при вход свободен, казанлъчани ще могат да се насладят на богатия репертоар на ансамбъла със 71-годишна история. Негов художествен ръководител е Христо Стоянов, носител на Ордена на изгряващото слънце – Сребърни лъчи, връчен от правителството на Япония.

Концертите са на 20-ти октомври (събота), 3-ти ноември и на 7-ми ноември, с начален час 19.00 часа, в ДК „Арсенал“.
Последният от концертите ще бъде посветен на 20-та годишнина от създаването на приятелските връзки между Казанлък и Япония чрез градовете Фукуяма, Мунаката и Фукуока. Очаква се в концертната програма тогава да се включат и японски инструменталисти, които ще участват и в национални прояви, посветени на 29-то издание на Дните на Япония в България.
За събитието в Казанлък ще гостува и посланикът на Япония в България- Н.Пр. Масато Ватанебе и неговото семейство.

 

Т.А. „Арсенал“ е създаден през 1947 год. Изнесъл е над 3500 концерта в цял свят. Гостувал е във почти във всички държави и континенти по света. За този период от време през репетиционните зали на ансамбъла са преминали над 3 000 изпълнители. Репертоара на ансамбъла са над 53 танцови произведения, съставени в 5 различни танцови програми във времетраене на всяка от тях по 90 мин. Всеки танц се изпълнява с характерния национален костюм за дадената етнографска област .

От 1979 год. е представителен състав на България – носител на орден „Кирил и Методий“ , златен медалист от всички републикански фестивали в България . Съорганизатор на фестивала „Българска роза“, гр. Приморско и осигуряващ първата награда на фестивала за “изключителен принос за популяризиране на фестивала„

В международен аспект е носител на ; „Златната Нике“ – Испания, „Златната ракла“ – Индия, „Златното колие“ – Франция, „Златната брадва“ – Полша, „Златната ваза“ – Египет и др.

От 1998 год. е съорганизатор на Световния български фестивал в Мунаката- Япония – многократно награждаван от различни държавни ръководители на Япония за изключителен принос за развитието на Българо-Японската дружба.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram