Анкетират ученици за ХИВ в четири общини

Във връзка със Световният ден за борба срещу СПИН, 1 декември,  една от осемте официални глобални обществени здравни кампании, определени от Световната здравна организация (WHO) Регионалната здравна инспекция, Стара Загора провежда анкетно проучване „Какъв е рискът за мен?” сред ученици на възраст 15 – 19 години от училищата в общините Гурково, Мъглиж, Николаево, Павел баня.

Анкетирането е само част от многобройните инициативи по темата на РЗИ.

В България близо 90% от новите случаи на ХИВ са инфектирани по сексуален път. От началото на 2015 година са открити нови 126 ХИВ-серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са официално 2 169 лица.

Географското разпространение сочи, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са концентрирани предимно в големите градски райони като София – 49 лица, областите Пловдив – 20 лица, Варна – 12 лица, Пазарджик – 6 лица, Бургас – 5 лица, Велико Търново и Враца – по 4 лица, Плевен, Габрово, Добрич, Монтана и Русе – по 3 лица. Тенденцията сочи, че над 53% от новорегистрираните ХИВ–позитивни лица са открити в 19-те кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) и в 17-те мобилни медицински кабинети, което говори за тяхната ефективност.

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram