Честваме 143 годишнина от Освобождението на България

На 3 март честваме Националния празник на България, навършват се 143 години от Освобождението на България от турско робство.
Без официални тържества и чествания в региона ни, но с празничния дух в сърцата – и на Шипка отново е пълно. Стотици българи от двете страни на Балкана пристигнаха в утрото, за да отдадат почитта си към освободителите и за националния празник.

Достъпът до Паметника на свободата е свободен и всеки може да отиде. Заради проявите на връх Шипка днес са наложени промени в движението, които ще са в сила до 17:00 часа днес. Ограничено е преминаването през Шипченския проход, като до 13:00 движението е еднопосочно на автомобили от град Габрово и град Казанлък до връх Шипка, а от 13:00 до 17:00 ч. се въвежда еднопосочно движение на автомобили от връх Шипка до град Габрово и град Казанлък.

Малко след 11:00 часа се очаква президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев да отдаде почит пред паметта на българските опълченци. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участва в отбелязването на Националния празник в Габрово и на връх Шипка.

Тържествената церемония там беше отменена от домакина  – Община Габрово, заради опасността от разпространение на коронавируса.

В София ще се състои церемония по издигане на националното знаме пред паметника на Незнайния воин, в която ще участват вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. В 12:00 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред президентството. 

Тържеството за вдигане на националното знаме започва в 11:00 часа пред паметника на Незнайния войн. 

Вечерта на площад „Народно събрание“ ще има тържествената заря-проверка. В нея ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част.

Честит национален празник!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram