Честваме сто години от рождението на големия Теньо Пиндарев

На 7 април се навършват 100 г. от рождението на големия български художник-карикатурист Теню Пиндарев (07.04.1921 – 16.03.2010), създал поредица от шаржове на видни личности и приятели, удостоен със званието Почетен гражданин на Казанлък през 2004 г.

Роден е в Казанлък, а негов преподавател по рисуване е известният художник и хуморист Чудомир. През 1946 година Пиндарев завършва специалност живопис в Художествената академия в класа на професор Илия Петров. Още като студент започва да рисува и публикува дружески шаржове и карикатури на обществено-политическа, морално-естетическа и културна тематика. Между 1946 и 1981 година работи като редактор във вестник „Стършел“, а след това е назначен за отговорен секретар на списание „Карикатура“.

Още от дипломирането си Пиндарев взима участие в общи художествени изложби, национални изложби на карикатурата, международни биеналета и пленери в Монреал, Маростика, Тренто, Беринген, Сан Антонио, Хавана, Москва, Берлин, Белград.

Освен в областта на карикатурата Пиндарев се изявява и като художник-илюстратор. Автор е на илюстрациите в книги като „Краят на едно детство“ от Тодор Харманджиев (1952), „Разкази и фейлетони“ от Илф и Петров (1961), „Шофьорът на началника“ от Черемухин (1964), „Тихо, кротко“ от Никола Ланков (1966) и др.

Член е на Съюза на българските художници и Съюза на българските журналисти. Носител е на множество награди, сред които II награда на СБХ за графика през 1962 година, II награда за карикатура през 1969 година, орден „Кирил и Методий“ – II степен през 1971 и орден „Червено знаме на труда“ за 1981 година.

Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, български и чуждестранни галерии и частни колекции. През 2006 година в Софийската градска художествена галерия е организирана юбилейна изложба по повод 85-ата годишнина на художника. През 2004 година Пиндарев е обявен за почетен гражданин на родния си град Казанлък.

През 2020 година, изпълнявайки желанието на Донка Пиндарева, наследниците й – Силвия и Александър Тодорови направиха огромно и ценно дарение за казанлъшкия музей „Чудомир“. То се състои от 340 тома от семейната библиотека на Пиндареви и 245 карикатури, шаржове и наброски.

По случай годишнината, столична галерия представя онлайн изложба, посветена на големия български творец. Тя вече е достъпна за проявяващите интерес към творчеството на казанлъшкия автор. Разгледайте я тук.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram