ЦИК отхвърли жалбата на ДБ, отказа да регистрира листата им в Стара Загора

ЦИК отхвърли жалбата на Демократична България след отказа на РИК в Стара Загора да регистрира депутатската им листа за вота. Това решение ЦИК взе на днешното си заседание и то бе одобрено с 13 гласа „за“ и 2 „против“. С него ЦИК потвърждава решението на РИК и също отказва регистрация на листата на ДБ. Самите ДБ обаче имат още един опит да оспорят това, но този път пред ВАС.

До тук се стигна след като от ДБ се опитаха да подадат документите за регистрация на листата в РИК Стара Загора подписани с е-подпис – както самото заявление, така и пълномощното на Атанас Славов да направи това от името на двамата лидери на обединението Христо Иванов и Атанас Атанасов.

По време на заседанието на ЦИК и дебатите стана ясно, че и заявлението и пълномощното са били подписани с електронен подпис, но след това разпечатани на хартия, вероятно в София, а след това също на хартия са внесени в РИК.

От ЦИК се позоваха на закона за електронните услуги и на самия Изборен кодекс. Последният позволявал с е-подпис да се подписват само граждани в подписките за подкрепа на партиите, но документите за регистрация не са по този ред. Отделно от това в Закона за електронните услуги, освен автор на подписа, имало и адресат. Той или трябва да е задължен със закон да приема документи с е-подпис, каквато разпоредба липсва, или самият адресат да се съгласи. По думите на говорителя на ЦИК Росица Матева нито на ЦИК, нито РИК им е възложено подобно задължение.

На обратното мнение бяха Цветозар Томов и Любомир Георгиев, които са в ЦИК именно от квотата на ДБ. Първият изрази съмнения, че част от забележките на РИК в Стара Загора са били добавени допълнително в регистъра и с тях ДБ не са били запознати. Георгиев пък  изтъкна част от решението на РИК, според което комисията е получила флашка по време на заседанието и там са установили,че подписите под заявлението са именно на Христо Иванов и Атанас Атанасов. Според него РИК трябвало повече да се постарае, за да съдейства на ДБ, за да не се лишават граждани от право на избор.

Монитор

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram