Хидролог: Язовир Копринка е източен нарочно

Не е ясна целта на източването на язовир Копринка, но изпразването му е станало с пълното съзнание на тези, които го управляват. Това твърди хидрологът Асен Личев в предаването „Антидот“ на БСТВ.

Язовир Копринка се стопанисва от „Язовири и каскади“, на него има два ВЕЦ-а – единият е „Копринка“, а другият е ВЕЦ „Стара Загора“. Той е един от бисерите на язовирното строителство у нас и е предназначен за напояване на полетата под него и тези по поречието на река Марица – водата от язовира се влива в реката през тунел под Средна гора, разясни експертът в ефира на БСТВ.

„Министерството на околната среда и водите решава и разрешава източването на количествата от язовира, но парадоксалното е, че до юни тази година ведомството е разрешило източване с основна цел – производство на енергия. Отдолу са включени подприоритетните цели –напояване и промишлено водоснабдяване. През юни обаче министър Ревизоро, който както знаем е хореограф по професия, се е усетил, че с подписа си е нарушил Закона за водите и е наредил на чиновниците да напишат, че от юни основната цел е напояване, като обаче отдолу в забележката е казано, че ВЕЦ-овете работят на подчинен режим и водата, която е за напояване минава през тях и те произвеждат енергия, но това са врътки“, поясни хидрологът.

Той намекна и че повечето ВЕЦ-ове в държавата са собственост на висши политици или на техни роднини.

Асен Личев направи в ефир проста сметка: „Вадим от официалните справки от състоянието на язовира в началото на месеца това, което е разрешено за източване и резултатът, който се получава отива като състоянието в началото на следващия месец. Ако то е по-голямо, отколкото е състоянието на язовира, т.е. водата е по-малко, отколкото е разликата, означава, че язовирът се източва. От юни м.г. разликата е нула, което означава, че тези, които управляват водите са видели, че разходите на язовира – за напояване, енергетика, промишлено водоснабдяване и изпаренията са равни на това, което са разрешили. Още тогава е трябвало да вземат мерки. За юли и за август се дават най-големите водни количества при ясното съзнание, че август е месец с най-високи температури, най-ниски валежи, изпаренията са най-големи. Сега язовира разполага със 7,15% от наличния полезен обем. Не знам каква е била целта на източването, но е постигната. През м.г. обемът по това време е бил 33%. Не виждам каква е логиката – кога е по-изгодно да се произвежда ток – когато през лятото потреблението е ниско или през зимата, когато е високо“, коментира още специалистът по хидология, който е категоричен, че язовир Копринка е източен нарочно.

Хидрологът подчерта, че прокуратурата трябва да се намеси и нареди проверка.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram