Финален ден за сбогом с щъркелите

0
2

Според народните наблюдения до този ден и последните прелетни птици трябва да са си отишли.

Над 400 000 щъркели ежегодно прелитат около 5 000 км от Европа към топлите страни, преминавайки по Виа Понтика – пътят на птиците, който се вие и над Добруджанското крайбрежие.

Белите гости се стягат за голямото преместване още от средата на август, а най-масово се изнасят в края на летния месец.

Младите птици, родени през лятото у нас, заминават най-късно, оформени в самостоятелни ята, водени най-често от по-възрастен екземпляр.

Най-рано се оттеглят от страната ни кукувиците, които не отглеждат сами потомството си, след тях пчелоядите, които са много пъстри, но по-често се чуват, отколкото се виждат, както и някои хищни грабливи птици. Щъркелите пътуват основно през деня, използвайки тъмните часове за почивка.

Миграцията на щъркелите е нещо интригуващо. Всички щъркели се събират в небето, кръжат известно време и се построяват в строй. Строят им е така добре подреден, че всяка птица си знае и спазва строго мястото си в строя. Летят един зад друг, за да изпитват по-малко съпротивление на въздуха.

Както лястовиците идват всяка година на едно и също място. Загадка на науката е как от толкова километри (около 5000) намират точния път всяка година и се установяват за топлия сезон на едно и също място. Щъркелите при полет развиват скорост около 36-38 км/ч. Средната дневна продължителност на полета е около 8 ч. 30 мин.

Снимки: Щъркели в казанлъшко се събират в края на август за отлитане

Стимки: Георги Манев

Коментари от Фейсбук