Филм за американец от руски произход – българофил, показват в Бузовград

Документалният филм „Кавал парк“, чиято световна премиера се състоя в Копривщица на 6 август, ще гостува и в казанлъшкото село Бузовград. Със съдействието на Народно читалище „Светлина – 1861“ лентата ще бъде показана тази вечер от 18:30 часа.

Документалният видеоразказ се снима в продължение на три години в САЩ и в България. Продуцент, сценарист и режисьор на филма е Богдан Дарев, а главен продуцент е Българско общество „Пчела“. Осъществен е със съдействието на американските любители на българския фолклор и на сънародниците ни в САЩ. 

Продукцията е посветена на живота на виртуозния музикант Александър Еплер и разказва как той се влюбва в родния ни фолклор и защо връзката му със страната ни е толкова силна.

„Аз съм един американец от руски произход, българофил” , казва Еплер

В този филм „американецът от руски произход ни учи на любов към България“, споделят организаторите. „България ми е дала толкова много. Сега искам и аз да дам на българите каквото мога и каквото е по силите ми“, коментира музикантът, чийто жизнен път ще бъде представен във филма. 

«Българският кавал е един от най-благородните флейти и предоставя възможност за най-чиста манипулация на колона от въздух за артистичен ефект»
– Александър Еплер

Александър се ражда Съединените щати в семейството от руски произход. Завършва Консерваторията в София и Музикалното училище в Пловдив (ВМПИ). Така се влюбва в българския фолклор и най-вече в уникалния инструмент кавал, за който също посещава старите майстори, за да се научи да свири и поправя.

През 1975 г. в Сиатъл, който се намира в Западния бряг на САЩ, Маестро Еплер създава компания за производство, възстановяване, настройка и ремонт на духови инструменти с името Eppler Flute Company . 

През годините участвате в множество събития на българската общност в Сиатъл и в Канада.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram