Торлака представя „Иваил цар“ в Казанлък

0
2

Общинска библиотека „Искра“ организира срещата в Казанлък с писателя Стоян Николов-Торлака, който ще гостува тук на 20 март.

Добрите исторически романи са рядкост, но двете части на „Иваил цар“ определено спадат към тази графа. Книгите са такива, каквото е било управлението на Ивайло: бурно, изпълнено с много битки, емоционално, противоречиво.

Той е един от най-малко познатите, обаче и най-дълго помнените владетели. Пълководец, който уж е селянин, а побеждава многохилядни професионални армии. Цар, чието истинско име е споменато само веднъж в ръкописи на съвременници, а славата му не отшумява с десетилетия. Бил е начело на държавата по-малко от три години, но историята му и до днес вдъхновява.

Романът на Стоян Николов-Торлака „Иваил цар“ е издаден в 2017 година. Книга първа разказва историята на владетеля до момента, в който той заема търновския престол. Втората книга излиза от печат през 2018 г. и пресъздава управлението на монарха, битките му с татари и ромеи.

Книгите ще бъдат представени  в Културно-информационен център на улица „Искра“ 4 от 17:30 ч.

Освен писател, Стоян Николов  работи и като журналист. Бил е редактор и автор в редица онлайн и печатни медии. От 2015 година насам има своя коментарна рубрика в сайта Биволъ.

Коментари от Фейсбук