С 88 повече са пожарите в Старозагорско тази година

На 136 сигнала са реагирали служителите на Районните служби „Пожарна и аварийна безопасност и защита на населението“ в Старозагорско за периода 13-23 юли. Това съобщи за БТА старши инспектор Михаил Михов, началник на група „Оперативен център“ към Регионалната дирекция „Пожарна и аварийна безопасност и защита на населението“. Той посочи, че в сравнение със същия период на миналата година, инцидентите са били с 88 повече. „През изминалите десет дни служителите са реагирали предимно на пожари със запалени сухи треви. Предвид горещото време пожар може да се разгори на голяма площ за кратко време“, обясни пожарникарят. И допълни, че най-сериозен е бил пожарът в землищата на село Коларово и село Загоре, регистриран на 23 юли. 

За отчетения период през тази година има регистрирани произшествия с материални загуби 12, през м.г. са били 27; без материални загуби- 90 за 2023 години и 130 за м.г. През периода 13-23 юли и през т.г., и през 2023 година няма регистрирани случаи на инциденти със загинали, през м.г. има само един пострадал човек.

Инспектор Михов апелира земеделските стопани да бъдат изключително внимателни и да излизат с изправни машини. Той припомни, че е забранено паленето на стърнища и площи, извън оторизираните места. „Призовавам гражданите, ако забележат пожар, веднага да звъннат на спешния телефон 112, но нека се опитат да бъдат максимално конкретни за точното местоположение на пожара“, каза още той.

И допълни, че днес и утре се очакват екстремно високи температури, а в сряда и много силен вятър, което е предпоставка за възникване на пожари.

Източник: БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram