С колко пари е глобена община Казанлък за гафове по европроекти, пита съветник от БСП

0
2

По кои проекти на Община Казанлък, завършени и в процес на изпълнение, с външно финансиране има наложени финансови корекции за непризнати разходи и/или неправилно проведени процедури за периода 2010г. – 2019г., този въпрос очаква утре своя отговор на сесия на местния парламент. Питането е от общинския съветник на БСП Пламен Караджов. Той иска от Галина Стоянова да посочи и размера на финансовите корекции по съответните проекти и установените нередности и констатираните нарушения.

„Крайно време е кметът на Казанлък да докладва в местния парламент по кои проекти и по кои програми с европейско финансиране има наложени санкции и в какъв размер”, коментира  Караджов в приемната на БСП по повод поставени въпроси за европроектите.

По думите му Стоянова е длъжна да информира Общинския съвет за констатираните нарушения и определените глоби за неправомерните действия или бездействия по европроектите. Още въпроси по темата е задал Караджов:

Извършвани ли са плащания от бюджета  на Община Казанлък за компенсиране на финансовите корекции? В какъв размер са плащанията и по кои проекти, съответно програми?

Кои санкции, респективно по кои проекти, се обжалват и къде?

„Eвропейската комисията задължава прозрачност при усвояването и управлението на евросредства. Финансите от ЕС принадлежат на нашите граждани и ние сме длъжни да следим за правилното им изразходване”, подчертава Пламен Караджов. „Санкциите по проекти на Община Казанлък са най-строго пазената тайна“, коментира той и добави, че разходването на обществени средства в Казанлък остава на тъмно.

Пресс ТВ припомня, че според съдебно определение от 2016г. само по проекта за модернизиране на пречиствателната станция общината получи глоба за 5 673 911 лева.

Миналата година за ремонта в кв.“Изток“ бе наложена санкция от 260 000 лева, а за реконструкцията на три детски градини – 230 000 лева.

83 381 лв. пък бе наказанието за неизрядна документация след ремонта на улиците „Верия“, „Сент Ерблен“ и „Кремона“.

Това е малка част от наказателните суми, съдържащи се в публично достъпна информация, реалният размер на корекциите старателно се укрива от Галина Стоянова и подчинените й.

Коментари от Фейсбук