Съвместно областно учение за реакция при тежко пътнотранспортно произшествие

Занятието се проведе на 23 ноември 2022г. на територията на летището край Стара Загора. В рамките на учението бе инсценирана верижна катастрофа, случваща се на 195 км на АМ „Тракия“ по време на гъста мъгла с участието на цистерна, превозваща опасни вещества, четири леки автомобила и микробус с пътници, който се запалва по време на инцидента. Учението бе разделено на четири оперативни участъка – усилията бяха насочени към ограничаване разлива от цистерната и изтеглянето на опасните вещества от нея, спасяване на пострадалите хора от запаления микробус, оказване на първа помощ на ранените, поставяне на предупредителни знаци на пътя и отклоняване на движението на потока от автомобили по обходни маршрути.

В него взеха участие около 60 човека, представители на Областна администрация Стара Загора, ОДМВР-Стара Загора, РД ПБЗН-Стара Загора, БЧК, доброволци от община Стара Загора, РЗИ, ЦСМП, ОПУ и др.

Областният управител на Стара Загора Иван Чолаков подчерта, че при тежки инциденти координацията е изключително важна и определи учението като успешно.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram