Старозагорската опера прати съболезнования по повод кончината на маестра Баталова

От името на целия колектив на Държавна опера вСтара Загора днес до ръководството на Национален музикален театър бе изпратен съболезнователен адрес  по повод кончината на големия български диригент, старозагорката Росица Баталова.

В адреса се казва: „Маестра Баталова не можа да дочака рождения ден на Операта, в която родители и вложиха сърцата си. Родена в Града на липите, дете на Георги и Ничка Баталови. Те в ролите на Никола и Гергана от операта на маестро Георги Атанасов  „Гергана“, заедно с плеяда ентусиасти, на 1 юли 1925 г. поставят началото на първата извънстолична опера – Старозагорската. Росица Баталова бе талантливото дете на своите родители и своя град, който я избра през 2000 година за свой Почетен гражданин. Дирижирала на много наши и световни сцени, професионалист, обаятелна, аристократична, достолепна…

Ще я помним винаги!Поклон пред светлата памет на Росица Баталова!“

На 19 януари 2015 година на 84 години почина големият български диригент Маестра Росица Баталова. Родена на 3 септември 1930 година в Стара Загора творческият път на маестра Баталова почти изцяло е свързан с Националния музикален театър „Стефан Македонски”.

Десетки постановки на оперети и мюзикъли са в нейния богат диригентски репертоар, а спектаклите, които тя е била на диригентския пулт са стотици. Тя ще остане не само в златните страници на Националния музикален театър, но и в българската културна съкровищница.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram