Стара Загора е първият български град с площадка за практикуване на китайско бойно изкуство

В южната част на старозагорския парк „Артилерийски“ днес бе открита  площадка за практикуване на Тайдзицюен – китайско бойно изкуство от вътрешните стилове на УШУ. То е изградено върху принципите на И Дзин („Книга на промените“) и философията на Лао Дзъ, изложена в „Дао Де Дзин“. Нарича се „вътрешно бойно изкуство“ поради това, че е основано върху китайската традиция, а не върху „външните“, привнесени будистки традиции, върху които почиват външните стилове на УШУ, например шаолинските.

На официалното откриване на площадката присъства специално Тай дзи цюен Грандмайстор Ян Дзюн, потомък на семейство Ян от 6-то поколение.  Грандмайсторът поздрави за доброто партньорство Община Стара Загора и всички, които имат желанието да практикуват принципите на Тайдзицюен. Той си пожела занапред да има все повече желаещи да бъдат част от изкустния спорт. Гостуването под липите на Ян Дзюн е по покана на първия му български личен ученик и основател на Тайдзицюен центъра на семейство Ян в Стара Загора Тихомир Тодоров.

През почивните дни, 22 и 23 април, Стара Загора бе домакин на семинар на едно от най-древните и най-популярни китайски бойни изкуства като самият грандмайстор Ян Дзюн преподава 26 позиционната Sinior Form, а на 24 април проведе и семинар по ТуиШоу, Бутащи Ръце.

Ян Дзюн е наследник на фамилията, създала Ян Тайдзицюан и разпространила го по света. На петгодишна възраст Ян Дзюн започва да тренира със своя дядо, големият учител и Грандмайстор Ян Дзендуо. След като завършва университета в Шанси през 1989 г., той се заема да помага на дядо си в преподаването на бойното изкуство. Ян Дзюн напуска Китай през 1999 г. и се премества в Сиатъл, САЩ за да развива активно Международната асоциация по Тайдзицюен на семейство Ян. Едно от най-големите му желания е да обедини практикуващите в Китай и на Запад в едно голямо семейство, където въпреки националните граници и междукултурните различия, всички да са свързани заедно чрез любовта си към това изкуство.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram