След 2 години адаптиране казанлъшка роза ще вирее в Одрин

Властите в Одрин засадиха маслодайна роза от Казанлък, която навремето се е отглеждала в турската северозападна провинция, но е изчезнала през вековете, съобщи „Хюриет“. Събитието беше организирано малко преди Нова година.

След 2 години работа по адаптация турските власти засаждат разсади от Казанлък миналия месец.

„Сигурен съм, че тези рози ще ароматизират въздуха на Одрин“, посочва кметът на официалната церемония.

Розата отново се връща в земите, където някога е била родена, каза Реджеп Гюркан, кмет на Одрин, по време на официална церемония, на която са засадени разсадите.

През 16-и век Одрин е бил известен със своите розови полета. Евлия Челеби, пътешественик, живял през 17-и век и пребродил надлъж и нашир територията на Османската империя в продължение на 40 години, отбелязва Одрин като център на розовото масло в своята „Книга на пътешествията“. През 17-и век турски заможен търговец занесъл разсади маслодайна роза в България и създал розови полета в Казанлък, където започва производството на розова вода.

След Освободителната война много турци напуснали България, носейки със себе си розови разсади. Пристигнали в съвременна Турция и засадили розови полета в Бурса, Измир, Испарта и Бурдур. По същото време обаче по неясни причини традицията да се отглеждат рози в Одрин изчезнала. През 2019 Тракийският университет за селскостопански проучвания подписва договор с Българския институт по розата и етеричномаслените култури да вземе образци от българските розови разсади, за да анализира какви са приликите с едновремешната роза на Едирне.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram