Световен ден на сърцето – 29 септември „Нека всички дадем своето обещание за здраво сърце”

0
6

Всяка година на 29 септември Световната кардиологична асоциация чества Световния ден на сърцето. През май 2012 г. Световните лидери взеха решение за съкращаване на глобалната смъртност от неинфекциозни заболявания с 25% до 2025 г. Сърдечно-съдовите заболявания са причина за почти половината от всички смъртни случаи и инвалидност в съвременния свят.

Световният ден на сърцето е идеална платформа за снижаване на този вид заболявания и повишаване осведомеността на населението за тях. В рамките на Световния ден на сърцето, отбелязван в цял свят, усилията на институции, здравни работници, неправителствени организации са насочени към активно информиране на хората за опасностите и начините за превенция на сърдечните заболявания.

Според Световната здравна организация, повече от 17,9 милиона души умират годишно от болести на сърцето. Стрес, заседнал начин на живот, тютюнопушене, нездравословно хранене и наднормено тегло са сред основните рискови фактори, които увеличават опасността от сърдечносъдови заболявания. Над 80% от смъртните случаи, причинени от сърдечно съдови заболявания, могат да бъдат предотвратени. Когато и да се откажем от цигарите, алкохола и употребата на сол, няма да е късно. Основният „убиец” у нас са сърдечно-съдовите заболявания с двете си фатални проявления, каквито са миокардният инфаркт и мозъчният инсулт. Нашата страна не прави изключение от негативната статистика и 65% от общата смъртност на населението се причинява от сърдечносъдови заболявания. Хипертонията е най-сериозният рисков фактор за тези заболявания. През последните години хипертоничната болест започва все по-рано и се наблюдава „подмладяване” на заболяването.

Смъртността у нас, дължаща се на проблеми със сърцето произлиза и от факта, че около 44% от българите са пушачи (по данни на националната статистика).

Много са рисковите фактори, които повлияват появата на сърдечно-съдови заболявания. Голяма част от тях могат да бъдат предотвратени чрез подходящи превантивни мерки, като повишаване на физическата активност, здравословно хранене, отказ от тютюнопушене. Ежедневно всички ние се нуждаем от умерена двигателна активност. Физическото натоварване е много важно за тренирането на сърдечния мускул, защото така сърцето изтласква по-голямо количество кръв и до всяка клетка в нашето тяло достига повече кислород. Разбира се, физическите натоварвания трябва да бъдат съобразени с индивидуалните възможности на човек – здравословно състояние, физически възможности, възраст. Здравословно, балансирано и правилно хранене е вторият значим фактор. Важно е да се ограничи употребата на сол (до 5 грама дневно), хидрогенирани мазнини, алкохол и тютюневи изделия, тъй като те са високо рискови фактори. Пушенето е сред основните причини за исхемична болест на сърцето. Никотинът в цигарите стеснява кръвоносните съдове, намалява притока на кислород към сърцето и повишава кръвното налягане – основни фактори за възникване на сърдечен инфаркт.

Безсънието и стресът са фактори, които също водят до сърдечни проблеми, поради спазъм и стесняване на коронарните съдове (съдовете на сърдечния мускул).

Не на последно място по значение са профилактичните прегледи и изследвания, при които навреме биха били открити и лекувани евентуални заболявания на сърцето.

Коментари от Фейсбук